PDF
Stel PDF samen

Cystoscopie

Onderzoek van de blaas

Urologie

U krijgt binnenkort een cystoscopie, ook wel blaasinkijk genoemd. Deze folder is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts. Deze informatie kan u helpen u voor te bereiden op dit onderzoek

Wat is een cystoscopie?

Een cystoscopie is een onderzoek van de plasbuis en de blaas. De arts bekijkt de binnenkant van deze organen met een dun hol buisje. Aan dit buisje zit een lampje en een kleine camera. De arts kan dit onderzoek om verschillende redenen doen. Bijvoorbeeld als hij denkt dat er afwijkingen zijn in de plasbuis of de blaas.

Hoe bereidt u zich voor?

Voor het onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Het onderzoek gebeurt op de poli. De uroloog doet het onderzoek, De verpleegkundige brengt u naar een kleedkamer waar u de kleding van het onderlichaam kunt uittrekken. De kleding van het bovenlichaam houdt u aan.

Tijdens een cystoscopie ligt u op een onderzoekstafel. De verpleegkundige maakt de ingang van de plasbuis schoon met een desinfecterende vloeistof. Daarna doet ze wat verdovende gel in de plasbuis of op de cystoscoop. Door de gel glijdt het buisje makkelijker naar binnen. Toch kan het inbrengen nog vervelend zijn of een branderig gevoel geven, vooral bij mannen. Probeer te ontspannen; dit maakt het inbrengen van de cystoscoop makkelijker.

Het onderzoek

De uroloog brengt de cystoscoop via de plasbuis in de blaas. Via een slangetje dat aan de cystoscoop verbonden is wordt steriel water in de blaas gebracht. Hierdoor ontplooit de blaas zich en kunt u een aandrang tot plassen krijgen. Dit gebeurt pas op het moment dat de blaas vol is. De blaas zal nooit overvol raken. De uroloog bekijkt de plasbuis, de blaas en bij mannen ook de prostaat. Daarna is het onderzoek klaar.

Na het onderzoek mag u zelf de spoelvloeistof uitplassen. U kunt gebruik maken van het toilet op de poli. Het onderzoek duurt ongeveer 5 - 10 minuten. U krijgt direct de uitslag. Na afloop kunt u meteen naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer is geen probleem.

Mogelijke bijwerkingen

Het eerste uur na het onderzoek kan het plassen wat branderig aanvoelen. Ook hebt u misschien steeds het gevoel dat u moet plassen. Bij sommige mensen duurt dat een paar dagen. U kunt ook wat bloed bij de urine hebben. Dat is niet erg.

Het is belangrijk, dat u na het onderzoek veel drinkt. De blaas en de urinewegen worden dan schoongespoeld.

Belangrijk

Wanneer contact opnemen?
Als de pijn en branderigheid erger worden dan kunt u een blaasontsteking hebben. Neem dan contact op met uw huisarts of met de poli urologie.

Verhinderd
Als u door ziekte of andere redenen verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de poli urologie. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.

Poli urologie:
0495 - 57 24 80

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de poli urologie.

Maandag t/m vrijdag
09:00 – 12:00 uur 
0495 – 57 24 80