PDF
Stel PDF samen

Reactieve artritis

Reumatologie

Reactieve artritis is een gewrichtsontsteking die optreedt als reactie op een infectie elders in het lichaam. Meestal bevindt deze infectie zich in de darmen, urinewegen of geslachtsorganen.

Symptomen

Vaak raken de grote gewrichten ontstoken, zoals de polsen, knieën en enkels. Maar in principe kan ieder gewricht ontstoken raken. Zo’n ontsteking is te herkennen aan pijnlijke, rode gewrichten die warm aanvoelen.

Daarnaast komen er klachten voor zoals: koorts, vermoeidheid, huiduitslag en rode en geïrriteerde ogen.

Oorzaak

Reactieve artritis ontwikkelt zich binnen 2 - 4 weken na een andere infectie, bijvoorbeeld in de darmen. De veroorzaker van deze infectie is een bacterie. Waarom de ene persoon reactieve artritis ontwikkelt en de ander niet, is niet bekend. Waarschijnlijk hebben erfelijke factoren hier invloed op.

Onderzoek

De arts vraagt allereerst of u kortgeleden infecties aan de darmen, urinewegen of geslachtsorganen heeft gehad. Daarna houdt hij meerdere onderzoeken voordat hij de diagnose reactieve artritis stelt. Vaak zijn dit:

  • lichamelijk onderzoek
  • bloedonderzoek
  • aanvullend onderzoek om andere aandoeningen uit te sluiten, zoals röntgenonderzoek en een gewrichtspunctie

Behandeling

Reactieve artritis kan overgaan in een chronische vorm, maar meestal gaat de ziekte na 4 of 5 maanden over na een behandeling. Als de infectie nog niet genezen is, krijgt u antibioticum voorgeschreven. Daarnaast wordt een ontstekingsremmende pijnstiller voorgeschreven. Soms geeft de arts een injectie met corticosteroid. Dit is een ontstekingsremmer. Als reactieve artritis niet snel overgaat, wordt een andere ontstekingsremmend medicijn voorgeschreven, namelijk sulfasalazine.

Naast deze medicatie wordt u aangeraden om in beweging te blijven, om stijfheid te voorkomen. Er wordt in veel gevallen een beweegprogramma opgesteld.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met: 

Poli reumatologie
0495 - 57 24 90
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 16:30 uur

reumatologie@sjgweert.nl

Meer informatie

Meer informatie over reuma is te vinden op de website van Reuma Nederland:
www.reumanederland.nl

Daarnaast zijn er verschillende landelijke en regionale patiëntenverenigingen voor reuma.