PDF
Stel PDF samen

Medicijnen bij hartfalen

Hartfalenpoli

Uw cardioloog heeft u verteld dat u hartfalen heeft. Deze aandoening is meestal chronisch (gaat niet over). Er is een behandeling met medicijnen met u afgesproken.

Waarom moet u medicijnen gebruiken

Medicijnen:

  • zorgen voor een betere kwaliteit van leven,
  • verkleinen de kans op een ziekenhuisopname,
  • verkleinen de kans dat u overlijdt aan hartfalen.

Welke medicijnen kunt u voorgeschreven krijgen?

Dit hangt af van de pompkracht van uw hart. Meestal is het een combinatie van meerdere medicijnen. Hieronder staan de meest voorgeschreven medicijnen bij hartfalen uitgelegd:

  • Om de pompkracht van uw hart te verbeteren kunnen ACE-remmers gegeven worden. Voorbeelden hiervan zijn: perindopril, lisinopril en enalapril.
    • In sommige gevallen krijgt u een Angiotensine-II-receptorantagonist. Voorbeelden hiervan zijn: valsartan, losartan of candesartan. 
    • Het kan ook zijn dat u een ARNI (Entresto®) krijgt. Deze werkt krachtiger omdat er 2 medicijnen (sacubitril en valsartan) in zitten.
  • Om de pompkracht van uw hart te verbeteren kunnen bètablokkers gegeven worden. Ook kunnen deze medicijnen uw bloeddruk en hartslag verlagen. Voorbeelden hiervan zijn: metoprolol, bisoprolol of nebivolol. 

  • Om te voorkomen dat u vocht vasthoudt kunnen lisdiuretica (plastabletten) gegeven worden. Voorbeelden hiervan zijn: furosemide en bumetanide.

  • Kalium is een belangrijke stof voor uw hart. Aldosteronantagonisten houden het kaliumgehalte in uw bloed goed. Voorbeelden hiervan zijn: spironolacton en eplerenon (Inspra®).  

  • Te veel zout is slecht voor uw hart. SGLT2-remmers zorgen ervoor dat u niet te veel zout vasthoudt. Ook beschermen ze uw nieren. Voorbeelden hiervan zijn: dapagliflozine (Forxiga®) en empagliflozine (Jardiance®). 

  • Wanneer uw hartslag onregelmatig is kan digoxine (Lanoxin®) gegeven worden. 

  • Om het aantal hartslagen te verlagen kan ivabradine (Procoralan®) gegeven worden.

Hoelang moet u de medicijnen gebruiken?

Bijna iedereen moet de medicijnen levenslang gebruiken.

Bijwerkingen

Heeft u last van bijwerkingen en gaan deze niet vanzelf over? Neem in dat geval contact op met de hartfalenverpleegkundige. De meest voorkomende bijwerkingen kunt u terugvinden in de bijsluiter. Stop nooit zomaar met de medicijnen.

Tips

Gebruikt u plastabletten? 
Na inname werken deze 8 uur. Hierdoor moet u vaker naar het toilet. Heeft u een uitstapje? Neem deze tabletten dan hierna in. Om nachtelijk plassen te voorkomen, kunt u ze beter niet na 17:00 uur innemen. Belangrijk is dat u ze niet overslaat.

Vindt u het moeilijk om alles juist in te nemen?

  • Vraag uw apotheek om een actueel medicatieoverzicht. Hierop staan alle medicijnen die u gebruikt en hoe u ze moet gebruiken.
  • Een medicijndoos of baxterrol kunnen u ook helpen. Vraag hierom bij uw apotheek.

Medicijnen innemen als u een vochtbeperking heeft:
Staat op het etiket ‘innemen met een glas water’? Geef bij de apotheek aan dat u een vochtbeperking heeft. 

Heeft u nog vragen?

Telefonisch spreekuur
Voor vragen, overleg of het maken van een afspraak is de hartfalenverpleegkundige telefonisch bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10:00 – 10:30 uur. U kunt ook reageren via e-mail: poli.hartfalen@sjgweert.nl

Als de verpleegkundige niet telefonisch bereikbaar is kunt u een bericht inspreken op de voicemail met uw naam, geboortedatum en telefoonnummer. De verpleegkundige belt u dan zo snel mogelijk terug.

Hartfalenverpleegkundige:
0495 – 57 23 19