Coloncare- / stomaspreekuur

‘Colon’ is het medische woord voor dikke darm, ‘care’ betekent zorg in het Engels. Het coloncarespreekuur is er voor patiënten met problemen met de ontlasting (poep) en/of een stoma. Tijdens dit spreekuur komt u gespecialiseerd verpleegkundige Kim de Kleijn tegen, die zowel als coloncareverpleegkundige als stomaverpleegkundige patiënten begeleidt.

Ontlastingsproblemen

Veel mensen hebben moeite met hun stoelgang. Het niet goed kunnen kwijtraken (obstipatie) of juist het niet kunnen ophouden (incontinentie) van de ontlasting is een veelvoorkomend probleem. Ook kan pijn een rol spelen. Dit heeft een grote invloed op het dagelijks leven. Bovendien schamen veel mensen zich hiervoor en durven er niet over te praten, ook niet met een zorgverlener.

Na verwijzing door uw huisarts kunt u een afspraak maken voor het coloncarespreekuur. Tijdens het eerste gesprek worden uw klachten besproken en wordt er breed gekeken naar de mogelijke oorzaak. Ook komt u bij de chirurg. Als er aanvullende onderzoeken nodig zijn, worden deze met u ingepland. Uw klachten en eventuele uitslagen worden besproken met een chirurg en/of Maag- Darm- Leverarts. Daarna wordt er een behandelplan aan u voorgesteld. Het doel is om snel duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van uw klachten en te streven naar een leven waarin ontlastingsproblemen niet zo’n grote rol spelen.

Stomaspreekuur

Bij een darmoperatie kan het nodig zijn om een (tijdelijke) stoma aan te leggen. Onze stomaverpleegkundige begeleidt patiënten voor en na de operatie, helpt bij het verzorgen van een stoma en ondersteunt bij het acceptatieproces. Dit houdt in:

  • Een voorbereidend gesprek met u voorafgaand aan uw operatie. Tijdens dit gesprek wordt ingegaan op de reden dat er bij u (mogelijk) een stoma moet worden aangelegd. Ook wordt er bekeken wat bij u de beste plaats is voor een stoma en kan er een afspraak gemaakt worden om te oefenen met het aanbrengen en verwijderen van materialen.
  • Een bezoek als u na de operatie op de verpleegafdeling bent.
  • Controleafspraken na de operatie.
  • Er is een wekelijks spreekuur voor patiënten met een stoma en/of naasten. Ook is de stomaverpleegkundige bereikbaar voor advies via mail of telefoon.

LAR-syndroom

Het LAR Syndroom is een verzamelnaam voor klachten die kunnen ontstaan na een endeldarmoperatie. Soms is hier ook bestraling en/of chemotherapie aan voorafgegaan. LAR staat voor Low Anterior Resectie, dit is de naam van de operatie waarbij (een deel van) de endeldarm wordt verwijderd. De endeldarm is het laatste stuk van de dikke darm, waar de ontlasting zich verzamelt voordat het via de anus het lichaam verlaat.

Als de endeldarm ontbreekt of minder goed werkt, kunnen allerlei klachten ontstaan. Denk daarbij aan vaker naar het toilet moeten, moeilijk kunnen ophouden van ontlasting en het laten van windjes. Deze klachten kunnen ernstig zijn en een grote invloed hebben op het dagelijks leven. De coloncareverpleegkundige is gespecialiseerd in het LAR-syndroom en begeleidt patiënten naar een dagelijks leven met minder klachten.

Darmspoelen

Bij verschillende ontlastingsproblemen kan darmspoelen een uitkomst bieden. Door het laatste stuk van de dikke darm te spoelen met lauwwarm water maak je deze op een zelfgekozen moment leeg. Hierdoor kun je ontlasting kwijtraken die moeilijk uit de darm komt, bijvoorbeeld bij obstipatie. Bij het niet kunnen ophouden van ontlasting (incontinentie) zorgt darmspoelen ervoor dat er de rest van de dag geen ontlasting komt. Darmspoelen kan zowel via de anus als via een colostoma worden gedaan. Onze coloncareverpleegkundige is gespecialiseerd in het begeleiden van darmspoelen.

Kwaliteit van leven

Het doel van het coloncarespreekuur in SJG Weert is dat patiënten zelfstandig kunnen functioneren, met behoud van kwaliteit van leven. Zowel ontlastingsproblemen als het krijgen van een stoma is een ingrijpende gebeurtenis, voor zowel de patiënt als zijn/haar directe omgeving. We proberen u hierbij zo goed mogelijk te begeleiden.

Zo krijgt u uitleg over het maagdarmstelsel en of/urinewegen, dieet- en andere adviezen voor een gezonde stoelgang, advies over de plek van de stoma, materialen en vergoeding, dagelijkse verzorging, hervatting van werk, sport en hobby’s en over complicaties die u tegen zou kunnen komen.

Voor stomadragers is er het zorgprogramma Care4Stoma, een samenwerking tussen SJG Weert en MediReva. Hierbij ontvang je als patiënt intensieve begeleiding omtrent stomazorg en leer je snel na de operatie zelf je stoma te verzorgen. Als je op de hoogte bent van hoe je voor jezelf én je stoma moet zorgen, betekent dat dat je sneller zelfstandig functioneert en je minder afhankelijk bent van anderen.

Meer weten?
www.stomavereniging.nl
https://www.mlds.nl/

Contact

Route:
1B (ontvangstruimte 3)

Telefoon:
0495 - 57 22 70 

E-mail:
stomapoli@sjgweert.nl

Telefonisch spreekuur:
0495 - 57 21 06
Van 09:00 - 09:30 uur. 
- Oneven weken op maandag en donderdag.
- Even weken op maandag, woensdag en donderdag.