Nieuwe aanpak bij kinderallergie

27 september 2019

Door nieuwe medische inzichten en verbeterde medicatie, kan SJG Weert kinderen met een pollen-, huisstofmijt- of voedselallergie veel doeltreffender behandelen. “Het uitgangspunt hierbij is dat we het lichaam laten wennen aan het stofje dat de allergie veroorzaakt zodat de allergische klachten sterk verminderen of zelfs uitblijven”, vertelt kinderarts Wieneke Kneepkens.

Zo’n 40% van de kinderen in West-Europa heeft last van een allergie. De meesten zijn overgevoelig voor onschadelijke stofjes in de lucht, zoals gras- of boompollen of huisstofmijt. Veel voorkomende symptomen: een verstopte neus of loopneus en jeukende of tranende ogen; beter bekend als hooikoorts. Daarnaast kunnen deze allergische reacties ook astma-aanvallen (ernstige benauwdheid en een piepende ademhaling) uitlokken en leiden tot chronische vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Kinderen bij wie een allergie niet of niet goed wordt behandeld, presteren minder goed op school, zo heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Gewenning Het goede nieuws is dat er tegenwoordig kindvriendelijke medicijnen zijn die niet alleen de symptomen bestrijden, maar de allergie bij de wortel aanpakken. Kinderarts Wieneke Kneepkens licht toe: “Een graspollenallergie behandelen we nu met een pilletje waarin graspollen zitten verwerkt. Door dit drie jaar lang dagelijks te gebruiken, went het lichaam aan graspollen waardoor het niet meer gaat regeren op dit stofje en dus ook de kans op astmaaanvallen aanzienlijk kleiner wordt. Voor huisstofmijt is er een soortgelijk pilletje. Voor boompollen is deze medicatie in de maak.”

Tot voor kort konden inhalatieallergieën zoals deze alleen effectief met injecties worden behandeld, hetgeen voor het kind en zijn ouders behoorlijk ingrijpend is. “De eerste maanden moet je wekelijks naar het ziekenhuis om de medicatie goed in te stellen, daarna volgt maandelijks een injectie bij de huisarts. Met de komst van het pilletje is de drempel voor kinderen aanzienlijk lager geworden”, aldus de kinderarts van SJG Weert.

Pinda-allergie Ook de behandeling van kinderen met een pinda-allergie -
vaak te herkennen aan hevige allergische reacties - is door nieuwe medische inzichten radicaal veranderd. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde adviseert consultatiebureaus tegenwoordig om kinderen al tussen de vier en acht maanden te laten wennen aan pinda’s, door pindakaas beetje bij beetje en dus zorgvuldig gedoseerd door de babyvoeding te mengen. “In India, waar pinda’s al op zeer jonge leeftijd op het menu staan, zijn er nauwelijks kinderen met een pinda-allergie. In Amerika, waar kinderen de eerste drie tot vier jaar geen pinda’s krijgen en dus niet gewend zijn aan deze stof, ligt het aantal allergieën veel hoger”, aldus de Weerter kinderarts.

Koemelkeiwitallergie
Een vreemde eend in de bijt is de allergie voor koemelkeiwit, die baby’s in de eerste weken en maanden na de geboorte parten kan spelen. Een allergie waar kinderen meestal nog voor het eerste levensjaar vanzelf overheen groeien. De klachten, zoals maagkrampjes of diarree, kunnen vaak verholpen worden door aangepaste voeding waarbij de koemelkeiwitten in kleinere stukjes zijn verdeeld. Zodra het kindje een tijd lang klachtenvrij is, wordt geprobeerd om weer terug te gaan naar de gewone voeding, wat bij het overgrote deel van de patiëntjes ook lukt. 

Eczeem
En dan nóg iets over voedselallergie. Lang werd gedacht dat een allergie voor een bepaalde voedingsstof de oorzaak was van eczeem. Inmiddels weten we dat het precies andersom is. Wieneke Kneepkens: “Eczeem is juist een belangrijke risicofactor voor voedselallergie. “Doordat de huid beschadigd is, wordt het afweersysteem te zeer geactiveerd en gaat het lichaam reageren op onschuldige stofjes. Om een pinda-allergie, of eigenlijk een voedings- allergie in het algemeen, te voorkomen is het dus belangrijk om met goede medicatie het eczeem te behandelen.”


Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 2 • september 2019 • pag. 3

Nieuwe aanpak bij kinderallergie