Darmkanker: alarmsignalen en informatiebijeenkomst

15 maart 2024

Darmkanker is één van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Hoe eerder het wordt ontdekt, hoe meer behandelmogelijkheden er zijn en hoe groter de kans om de ziekte te overleven. Op tijd naar de huisarts gaan bij klachten is daarom heel belangrijk. Maar hoe weet u nou dat u of een naaste misschien darmkanker heeft?

Alarmsignalen
Er zijn zeven alarmsignalen die je zelf kunt herkennen. Bij darmkanker komen deze niet per se allemaal tegelijk voor en soms zijn er zelfs geen klachten. 

Dit zijn de alarmsignalen van darmkanker:

- loze aandrang: u heeft dan het gevoel dat u moet poepen, maar eenmaal op het toilet komt er geen ontlasting.
- veranderd ontlastingspatroon: ieder mens heeft een bepaald ontlastingspatroon. Dit bestaat uit hoe vaak je ontlasting hebt, maar ook hoe de ontlasting eruit ziet. Wanneer dit plotseling blijvend verandert, kan dit wijzen op darmkanker.
- verminderde eetlust: merkt u al een tijdje dat u minder of geen trek heeft in eten? Dit kan verschillende oorzaken hebben, waarvan (darm)kanker er één is.
- bloed of slijm bij de ontlasting: bloed hoeft er niet altijd rood uit te zien: ook zwarte ontlasting kan betekenen dat er bloed in je ontlasting zit. 
- buikpijn: een aanhoudend ongemakkelijk gevoel in je buik of buikkramp kan wijzen op darmkanker. 
- gewichtverlies: valt u af zonder dat je op dieet bent of zonder andere duidelijke reden? (Darm)kanker kan hier de oorzaak van zijn.
- vermoeidheid: heeft u weinig energie en gaat het maar niet over? Dit kan komen door darmkanker. Een tumor in de darm veroorzaakt dan bloedarmoede.

Als u één of meer van deze klachten herkent is het verstandig een afspraak te maken bij uw huisarts. Zeker als er daarnaast darmkanker in de familie voorkomt. Misschien hebben uw klachten wel een onschuldige oorzaak. Maar als dit niet zo is kan er snel actie worden ondernomen en is de kans op overleving veel groter.

Informatiebijeenkomst
Wilt u meer weten over deze signalen? Meld u dan aan voor de informatiebijeenkomst op 20 maart. Hier wordt ook ingegaan op het belang van het bevolkingsonderzoek darmkanker en de invloed van leefstijl en voeding op kanker.

Darmkanker: alarmsignalen en informatiebijeenkomst