PDF
Stel PDF samen

Artrose

Reumatologie

Artrose is een gewrichtsziekte, waarbij het kraakbeen beschadigd is. Hierdoor kan het gewricht de schokken van een beweging minder goed opvangen. Als gevolg hiervan kunnen er pijnklachten en zwelling ontstaan.

Artrose komt vaak voor in de knieën, heupen, gewrichten in de nek en onderrug, de duim, de vingers en de grote teen. Het is een chronische aandoening die langzaam erger wordt.

Symptomen

  • Pijn en stijfheid zijn de meest voorkomende symptomen. Bij het opstaan of het in beweging komen is er pijn. Dit noemen we startpijn. Lopen, traplopen en bukken wordt vaak steeds moeilijker.
  • Het gewricht kan kraken.
  • Er ontstaat zwelling en het gewricht kan warm aanvoelen.
  • Door beschadiging van het kraakbeen bewegen de uiteinden van het bot minder soepel. Hierdoor komt er meer kracht op de botten onder het kraakbeen te staan. Het bot probeert deze grotere belasting op te vangen door wat breder te worden. Aan de rand van het bot kunnen zichtbare uitsteeksels ontstaan. In een vergevorderd stadium kan de stand van de botten veranderen.

Oorzaak

Er is nog veel onduidelijkheid over hoe artrose precies ontstaat. Vaak is er sprake van meerdere factoren die een rol spelen. Bepaalde risicofactoren vergroten de kans op artrose:

  • Hogere leeftijd.
  • Overbelasting van het kraakbeen, bijvoorbeeld door topsport of overgewicht.
  • Vrouwen hebben twee keer zo vaak artrose als mannen.
  • Gewrichtsbeschadiging in het verleden, bijvoorbeeld een botbreuk.

Onderzoek

Meestal is lichamelijk onderzoek voldoende om de diagnose artrose te stellen. Soms wordt  aanvullend onderzoek zoals röntgenfoto’s of  bloedonderzoek gedaan.

Behandeling

Afhankelijk van de ernst van de klachten wordt een behandeling gekozen.

De eerste behandeling is gericht op klachtenvermin­dering en functieverbetering. Om dit te bereiken krijgt u oefeningen en voorlichting over hoe u kunt omgaan met de ziekte. Er kunnen speciale oefeningen worden gedaan om pijn te verlichten en de gewrichts­functie te versterken. Als de functie verbetert, is de volgende stap om actiever te worden. Deze lichamelijke activiteit bevordert gewichtsverlies en verbetert de algehele gezondheid. Dit zijn de eerste stappen voor mensen met artrose en moeten zo vroeg mogelijk worden gemaakt.

Uw specialist kan u verwijzen naar een fysiotherapeut, podotherapeut, ergotherapeut of diëtist. Zij kunnen u advies geven over beweging en afvallen en uw loop- en bewegingspatroon helpen verbeteren. Mogelijk komt u in aanmerking voor GLA:D, een oefen- en voorlichtingsprogramma in de regio Eindhoven voor patiënten met knie- en heupartrose. Ook is het mogelijk dat u een hulpmiddel, zoals een rollator of stok, wordt aangeraden. Met kleine aanpassingen moeten de belasting van het pijnlijke gewricht, en daarmee de klachten, verminderen.

Wanneer bovenstaande behandeling onvoldoende effect heeft, kan overwogen worden naar de orthopeed te verwijzen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met: 

Poli reumatologie
0495 - 57 24 90
Maandag t/m vrijdag:
08:30 - 16:30 uur

reumatologie@sjgweert.nl

Meer informatie

Meer informatie over reuma is te vinden op de website van Reuma Nederland:
www.reumanederland.nl

Daarnaast zijn er verschillende landelijke en regionale patiëntenverenigingen voor reuma.