PDF
Stel PDF samen

AMBZ-zuidoost-logo_DEF-01.jpg 

MRI onderzoek van de borsten


Wat is een MRI onderzoek?

MRI is een techniek om afbeeldingen van het lichaam te maken met behulp van een zeer sterke magneet en radiogolven (geen röntgenstralen). De MRI bestaat uit een buis van 1,5 meter lang met een doorsnede van 60 cm. De buis is van binnen verlicht en aan beide kanten open. Het deel van uw lichaam dat onderzocht moet worden komt in het midden van de buis. Bij een MRI van de borsten ligt u op de buik. Bij de overige onderzoeken ligt u op de rug. De MRI maakt tijdens het onderzoek veel lawaai.

Het MRI onderzoek wordt uitgevoerd door een laborante. Voor zover bekend is een MRI onderzoek niet schadelijk.

Geen metaal

Metalen voorwerpen in of buiten uw lichaam worden zeer sterk naar het apparaat getrokken. Daarom mag u de MRI onderzoekskamer niet betreden met bijvoorbeeld een rolstoel of sleutels. Pasjes met een chip of magneetstrip, gehoorapparaten, mobiele telefoons of een horloge kunnen kapot gaan in de MRI onderzoekskamer.

Verder kunt u de MRI niet in wanneer u het volgende heeft:

  • Een bekende allergie voor MRI contrastmiddel
  • Metaalsplinters in lichaam/ogen
  • Defibrillator/pacemaker (draden)
  • Geïmplanteerde kaakmagneetjes
  • Bepaalde clips in bloedvaten van het hoofd, die specifiek niet in de MRI mogen   
  • Neuro/blaasstimulator, niet af te koppelen insulinepomp
  • Metalen tissue expander in de borst
  • Gehoorbeenprothese
  • Cochleair implantaat
  • Overig lichaamsvreemd materiaal

De meeste moderne typen gewrichtsprothesen zoals in een heup of knie geven geen problemen.

Als u een borstprothese heeft, kan het MRI onderzoek gewoon worden uitgevoerd. Als u echter nog een borst expander heeft, kan het onderzoek nog niet worden uitgevoerd. U moet dan wachten totdat de borst expander verwijderd is.

Claustrofobie

Mensen met ernstige claustrofobie durven soms niet in de MRI. Heeft u ernstige claustrofobie, geef dit van te voren aan. Wij kunnen eventueel een rustgevend medicijn voorschrijven. De meeste rustgevende medicijnen beïnvloeden de rijvaardigheid, dus zorg er in dat geval voor dat u dezelfde dag niet meer aan het verkeer hoeft deel te nemen.

Voorbereiding

  • U kunt voor het MRI onderzoek normaal eten en drinken.
  • Het heeft onze voorkeur om alle sieraden af te doen tijdens het onderzoek. Een piercing gemaakt van zilver, goud of andere edelmetalen kan in principe blijven zitten, de magneet van de MRI heeft hier geen invloed op.
  • Neem een jogging/pyjama broek mee waar geen metaal in zit.
  • U krijgt van de laborante een sjaal om uw bovenlichaam te bedekken.
  • U krijgt tijdens het onderzoek oordoppen in vanwege het geluid wat de MRI maakt. Indien u zelf oordoppen heeft zonder metaal kunt u deze meenemen.

Contrastvloeistof

U krijgt tijdens het MRI onderzoek contrastvloeistof toegediend. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat verschillen tussen weefsels zoals bijvoorbeeld afwijkingen en normaal weefsel op een MRI onderzoek beter te zien zijn. Om contrastvloeistof toe te dienen krijgt u een infuus in de arm. Halverwege het onderzoek wordt er contrastvloeistof toegediend. U merkt hier meestal niets van, maar het is mogelijk dat u een koud gevoel in de arm of een vreemde smaak in de mond krijgt. Deze gevoelens verdwijnen meestal na enkele seconden.

Na het onderzoek wordt het infuus verwijderd. Het komt tegenwoordig zelden voor, maar hebt u ooit een allergische reactie gehad tijdens of na een MRI onderzoek, wilt u dan contact opnemen met het ziekenhuis? De radioloog kan dan in overleg met uw behandelend arts eventueel maatregelen nemen. Ook als uw nieren niet goed werken vragen wij u dit door te geven aan uw behandelde arts.

Onderzoek

  • De laborant(e) neemt u mee naar de onderzoeksruimte/ kleedkamer. U moet alle mogelijke metalen voorwerpen in de kleedkamer achterlaten. Het infuus wordt ingebracht op de onderzoekstafeltafel van de MRI, hierna gaat u op uw buik op de onderzoekstafel liggen. In de tafel zit een uitsparing waar uw ontblote borsten in hangen.
  • U moet de armen naar beneden langs het lichaam laten liggen. Uw hoofd ligt op een kussen met een uitsparing.
  • U krijgt een alarmbel (rubberen balletje) mee in de MRI, in geval van nood kunt u de laborante waarschuwen. De laborant legt uit wanneer u het balletje kunt gebruiken.
  • Als u goed ligt, schuift de laborant de onderzoekstafel de MRI in en begint het onderzoek. Tijdens het onderzoek hoort u verschillende soorten geluid. Om dit geluid te dempen krijgt u oordopjes en een hoofdtelefoon. Het is mogelijk om via de hoofdtelefoon naar muziek te luisteren. Toch hoort u meestal het geluid van de MRI boven de muziek uit.
  • Tijdens het onderzoek worden meerdere opnamen gemaakt, deze verschillen van tijdsduur. Een opname kan 20 seconden maar ook 5 minuten duren. Als het geluid stopt is één opname klaar. Tijdens de opnamen en tussen de opnamen door moet u stil blijven liggen.

Na het onderzoek

U ligt ongeveer 20 minuten in de MRI. Wanneer het onderzoek klaar is, wordt het infuus verwijderd en mag u zich weer aankleden. De uitslag  krijgt u via uw behandeld arts.

Heeft u nog vragen?

Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen.
0495 - 57 20 80
Maandag t/m vrijdag:
08:30 – 16:30 uur
alexandermonrozuidoost@sjgweert.nl

Voor vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met de afdeling medische beeldvorming:
0495 - 57 21 40

Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp (SEH)
0495 - 57 26 10