PDF
Stel PDF samen

AMBZ-zuidoost-logo_DEF-01.jpg 

Biopsie van de borst

In overleg met uw behandelend arts is besloten tot een biopsie van de borst. Bij een biopsie wordt een stukje weefsel uit de borst (mamma) genomen. Deze biopsie vindt plaats op de afdeling medische beeldvorming van Alexander Monro regio Zuidoost locatie SJG Weert.

In deze folder wordt de gang van zaken in grote lijnen beschreven. Er worden enkele kleine stukjes borstweefsel weggenomen om de aard van dat weefsel te bepalen. Als er na het lezen van deze informatiefolder nog vragen zijn, stel deze gerust aan uw behandeld arts / mammacare verpleegkundige, of aan de laborante of radioloog die bij de biopsie aanwezig zijn.

Voorbereiding

  • U mag de gehele dag vóór het onderzoek géén bodylotion, géén crème en géén poeder of zinkzalf op het bovenlichaam gebruiken.
  • U wordt verzocht enkele dagen van tevoren geen antistolling te gebruiken (in verband met een klein risico op een bloeding). Het stoppen van deze antistollingsmedicijnen moet wel in overleg met uw arts.
  • Deodorantgebruik is geen enkel probleem.
  • U mag iemand meenemen die u kan ondersteunen tijdens het onderzoek.
  • Kleding: het gebruik van een goed passende beha na het onderzoek zorgt ervoor dat de borst en het gebied van de biopsie wat betere ondersteuning heeft. Aangezien u het bovenlichaam moet ontbloten, is het handig om deelbare kleding te dragen, bijvoorbeeld een rok of broek met een trui, vest of jas (in plaats van een jurk).    

Methode

Er kunnen verschillende technieken voor de biopsie worden gebruikt, namelijk:

Het doel van de biopsie is om uit de afwijking enkele kleine stukjes weefsel (biopten) te nemen voor de patholoog. De patholoog onderzoekt of het weefsel goedaardig of kwaadaardig is.

Echo-geleide biopsie van de mamma

Aan de hand van de echobeelden wordt dan bepaald waar het biopt genomen moet worden.

De huid wordt gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. Dit kan gevoelig zijn en branderig aanvoelen. Na de verdoving is druk en aanraking nog wel te voelen; alleen de scherpe pijn van de huid is verdwenen. Vervolgens wordt een klein sneetje in de huid gemaakt voor de toegang van de biopsienaald. Dankzij de verdoving is dit sneetje pijnloos. De biopsie naald zit in een zogenoemde ‘gun’. Tijdens het nemen van het biopt maakt de biopsiegun een hard klik-geluid. In de meeste gevallen worden er meerdere biopten genomen.

Na het onderzoek wordt de plek van de biopsie zorgvuldig dichtgedrukt om een bloeding te voorkomen. Daarna wordt het wondje (enkele millimeters groot) behandeld met o.a. ‘zwaluwstaartjes’ en een vochtwerende pleister. De stukjes weefsel worden na de biopsie naar de afdeling pathologie gebracht voor onderzoek. De uitslag is niet direct bekend, u krijgt een afspraak voor de uitslag via uw behandelend arts.

Duur van het onderzoek
30 minuten.

Stereotactische biopsie van de mamma

Dit is een biopsie waarbij gebruik wordt gemaakt van het mammografie apparaat met een stereotactisch computersysteem. Daardoor is een precieze plaatsbepaling van de afwijking mogelijk. In de meeste gevallen gaat het hierbij om zogenaamde microcalcificaties in de borst (ook wel kalkspatjes genoemd).

U komt op de onderzoekstafel te liggen op uw buik waarbij de borst op het stereotacie apparaat wordt vastgezet met behulp van een kleine compressieplaat. Er worden foto's gemaakt voor de plaatsbepaling. Met behulp van de computer wordt de plaats bepaald.

De huid wordt gedesinfecteerd en plaatselijk verdoofd. Dit kan gevoelig zijn en branderig aanvoelen. Er wordt een klein sneetje in de huid gemaakt om de toegang tot de borst voor de punctienaald te vereenvoudigen. Dankzij de verdoving is dit pijnloos.

Tijdens de biopsie neemt de radioloog, met een speciaal hiervoor ontwikkeld biopsiesysteem, enkele biopten (stukjes weefsel) uit de borst. De stukjes weefsel worden gefotografeerd om te zien of de calcificaties ook daadwerkelijk hierin aanwezig zijn.

Indien er calcificaties in de biopten aanwezig zijn, plaatst de radioloog een marker in de borst (een klein titanium korreltje) die aangeeft waar het weefsel weggenomen is. Deze marker kan zonder bijwerkingen in de borst achterblijven. Hierna wordt de naald verwijderd.

Na het onderzoek wordt de plek van de biopsie zorgvuldig dichtgedrukt om een bloeding te voorkomen. Daarna wordt het wondje (enkele millimeters groot) behandeld met o.a. ‘zwaluwstaartjes’ en een vochtwerende pleister. De stukjes weefsel worden na het onderzoek naar de afdeling pathologie gestuurd om onderzocht te worden.

Na het onderzoek

U moet er rekening mee houden dat de borst na de procedure wat gevoelig en/of blauw kan worden. Een koud kompres kan de zwelling wat verminderen. Bij pijn kunnen reguliere pijnstillers gebruikt worden (alleen paracetamol, géén aspirine of andere pijnstillers(!) vanwege een bloedverdunnende werking).

Advies voor de rest van de dag van de biopsie is niet (te warm) douchen, en geen sporten en/of zware arbeid verrichten. De borst ervaart steun na de biopsie door een stevige beha te dragen (ook ’s nachts).

Het is verstandig de wondpleister 24 uur te laten zitten.

Duur van het onderzoek
60 minuten.

De uitslag
De uitslag van de biopten krijgt u via uw behandelend arts.

Heeft u nog vragen?

Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen.

0495 – 57 20 80
Maandag t/m vrijdag:
08:30 – 16:30 uur  

U kunt ons ook altijd mailen:
alexandermonrozuidoost@sjgweert.nl

Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de spoedeisende hulp (SEH):
0495 – 57 26 10