PDF
Stel PDF samen

CT-scan van de dikke darm

CT-colon

Medische beeldvorming

U krijgt binnenkort een CT-scan van uw dikke darm. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt en wat er van u verwacht wordt.

Wat is een CT-scanner?

Een CT-scanner is een apparaat waarmee röntgenbeelden (scans) gemaakt worden. U ligt tijdens het onderzoek op een smalle onderzoekstafel die door de ringvormige opening schuift. De CT-laborant maakt de CT-scan vanuit de bedieningsruimte naast de onderzoekskamer. De laborant kan u van hieruit steeds zien, horen en met u praten.

CT-scanner.jpg
CT-scanner

Wat is een CT-scan van de dikke darm?

Een CT-scan van uw dikke darm (CT-colon) is een onderzoek waarbij met röntgenstraling dwarsdoorsneden van uw dikke darm worden gemaakt door de Computer Tomograaf (CT-scanner). Zo is het mogelijk om van buitenaf beelden te krijgen van de binnenkant van uw dikke darm.           

Voor het onderzoek

Bent u zwanger?
Als u (denkt dat u) zwanger bent, dan moet u dit vooraf tegen uw behandelend specialist en de CT-laborant zeggen.

Overgevoelig of allergie
Bent u ergens allergisch voor? Meld dit dan ook op de dag van het onderzoek aan de CT-laborant.

Kleding
Tijdens het onderzoek mogen geen metalen voorwerpen op of aan uw lichaam zitten, zoals ritsen, haakjes, metalen knopen of sieraden. Tijdens het onderzoek mag u een T-shirt / hemd dragen.

Bent u diabetespatiënt?
Bent u diabetespatiënt en heeft u vragen of opmerkingen over de voorbereiding, neem dan contract op met de diabetespoli, telefoon: 0495 – 57 25 39    

Voorbereiding

Uw darmen moeten zo goed mogelijk schoon zijn voor de beeldkwaliteit van het onderzoek. Daarom is er een voorbereiding nodig (laxeren). U begint hiermee de dag vóór het onderzoek.

De dag vóór het onderzoek mag u geen vaste voeding eten. U volgt onderstaand schema. U mag daarbij wel heldere vloeistoffen, zoals water, thee, koffie en heldere bouillon drinken.

Tijdstip     Innemen  

08:00 uur   

Fresubine: 1 flesje (energiedrank) 

12:00 uur

Fresubine: 1 flesje (energiedrank)
Bisacodyl: 2 tabletjes à 5 mg

15:00 uur

Picoprep: 1 zakje (opgelost in 150 ml water).

17:00 uur

Fresubine: 1 flesje (energiedrank)

18:00 - 20:00 uur  

Ez-CAT: 1 flesje à 225 ml
Aanvullen met water tot 1 liter (goed roeren). Drink dit binnen 2 uur op.

19:00 uur

Picoprep: 1 zakje (opgelost in 150 ml water).

22:00 uur            

Niet meer drinken en nuchter blijven (ook niet roken) tot aan het onderzoek de volgende ochtend.

Voor alle medicijnen en dranken die u nodig heeft ter voorbereiding, krijgt u een recept. U krijgt dit bij het maken van de afspraak op de afdeling medische beeldvorming. U kunt alles afhalen in de SJG apotheek in de centrale hal. Hier krijgt u ook de uitleg over het gebruik ervan. De energiedrankjes worden door de zorgverzekeraar niet vergoed.

Dag van het onderzoek

U meldt zich op de afgesproken tijd bij de balie van de afdeling medische beeldvorming. De CT-scan wordt ook voor spoedgevallen gebruikt, daardoor kan het zijn dat u wat langer moet wachten.

Het CT-onderzoek
In een ader krijgt u via een infuusnaald een injectie met Buscopan. Dit middel zorgt ervoor dat de spieren in de dikke darm ontspannen. U heeft dan minder last van darmkrampen tijdens het onderzoek. En de dikke darm ontplooit zich zodat de gemaakte scans beter te beoordelen zijn.

Er wordt via de anus een dun slangetje ingebracht. Aan het uiteinde van het slangetje zit een kleine ballon die wordt opgeblazen zodat het slangetje tijdens het onderzoek op zijn plaats blijft zitten. Daarna wordt met een speciale pomp CO2 gas in de dikke darm geblazen. Dit kan een borrelend of krampend gevoel geven. De pomp is begrensd zodat deze niet teveel druk kan geven. Als er voldoende CO2 gas in de dikke darm zit, worden de scans gemaakt.

Het is belangrijk dat u tijdens de scan zo stil en ontspannen mogelijk blijft liggen. Bewegingen verstoren de scans. De röntgenbuis draait tijdens het maken van de scan rond, dat maakt lawaai.

Tijdens het onderzoek wordt u enkele malen gevraagd in te ademen en de adem ongeveer 10 seconden vast te houden. De CT-laborant legt dit vooraf aan u uit. Er worden minimaal 2 scans gemaakt, 1 serie in buikligging en 1 serie in rugligging.

Als de scans gemaakt zijn, wordt het slangetje uit de anus verwijderd en kunt u naar het toilet gaan om eventueel overtollig gas kwijt te raken.

Het onderzoek met alle voorbereidingen duurt ongeveer 30 minuten. Het scannen zelf gebeurt enkele malen en duurt enkele seconden.

Na het onderzoek

Tijdens het onderzoek heeft u meestal een injectie met Buscopan gehad. Hierdoor kan het zijn dat u korte tijd minder scherp ziet en soms wat duizelig bent. U mag het eerste uur na het onderzoek daarom geen voertuigen besturen.

De uitslag

Na het onderzoek worden de beelden van de scan verwerkt. De uitslag krijgt u van uw behandelend specialist.

Route:

-SE

Heeft u nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling medische beeldvorming.

Openingstijden
Maandag: 08:00 - 17:15 uur
Dinsdag: 08:00 - 17:15 uur (MRI tot 21:30 uur)
Woensdag: 08:00 - 17:15 uur
Donderdag: 08:00 - 17:15 uur
Vrijdag: 08:00 - 16:45 uur

Bent u verhinderd?
Wanneer u verhinderd bent, geef dit dan zo snel mogelijk door bij de afdeling medische beeldvorming (minimaal 24 uur van tevoren). Bij niet tijdig afmelden wordt het onderzoek in rekening gebracht.

Medische beeldvorming:
0495 – 57 21 40

Belangrijk

Voorbereiding
Uw darmen moeten zo goed mogelijk schoon zijn voor de beeldkwaliteit van het onderzoek. Daarom is er een voorbereiding nodig (laxeren). U begint hiermee de dag vóór het onderzoek.

De dag vóór het onderzoek mag u geen vaste voeding eten. U mag daarbij wel heldere vloeistoffen, zoals water, thee, koffie en heldere bouillon drinken.