PDF
Stel PDF samen

Ontsteking in de kaak/mondholte

Operatieve behandeling

Kaakabces

Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie

Uw behandelend arts heeft bij u een ontsteking in de kaak / mondholte geconstateerd die operatief ontlast moet worden. De operatie zelf vindt plaats in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. De nacontroles zijn in SJG Weert. In deze folder kunt u nog eens nalezen wat na afloop van de behandeling belangrijk voor u is. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan hier beschreven.

De behandeling

Op de operatiekamer wordt onder algehele narcose de ontsteking ontlast door middel van een klein sneetje. Na deze ingreep blijft vaak een slangetje (drain) achter in het wondgebied. De wond wordt via deze drain meerdere malen per dag gespoeld. Via het infuus krijgt u indien nodig antibiotica toegediend.

Na de behandeling

U komt na de behandeling op de verpleegafdeling. U blijft opgenomen in het ziekenhuis zolang u nog antibiotica via het infuus krijgt en u nog een drain in het wondgebied heeft. Vaak is er ook sprake van zwelling, die grotendeels verdwenen moet zijn voor u naar huis kunt. De kaakchirurg bepaalt het moment dat u naar huis gaat. De pijnklachten verdwijnen meestal binnen enkele dagen. U kunt de pijn bestrijden met paracetamol 500 mg (maximaal 6 per dag), tenzij de kaakchirurg u een ander pijnstillend middel heeft voorgeschreven.

Mondverzorging

Voor een goede wondgenezing is het belangrijk dat u uw mond vanaf de dag na de behandeling goed schoonhoudt. Dit bereikt u door uw kiezen en tanden goed te poetsen. Poets na elke maaltijd en s avonds voordat u gaat slapen. Daarnaast wordt geadviseerd uw mond na het poetsen te spoelen met chloorhexidine 0,2%. Hiermee start u 24 uur na de operatie. (Als bijwerking kan zijn een zwarte verkleuring van de tanden en de tong ontstaan, dit gaat vanzelf weg als u stopt met de spoeling). Als u naar huis gaat krijgt u hiervoor een recept mee.

Wat u verder moet weten

  • Gebruik geen alcohol in combinatie met medicatie. Alcohol verhoogt de kans op wondcomplicaties en vertraagd de genezing.
  • Roken heeft een nadelige invloed op de wondgenezing.
  • Pas op met hete dranken (zoals thee) en warm voedsel tijdens de dag van de behandeling. Hierdoor kunnen nabloedingen optreden.
  • Als u na de ingreep moeite heeft met eten, adviseren wij u de eerste dagen vloeibaar en zacht voedsel te gebruiken. Daarna kunt u geleidelijk het normale etenspatroon weer oppakken.
  • Het hangt af van de pijn en het ongemak, wanneer u weer kunt gaan werken.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis

Het spreekt vanzelf dat de arts alles in het werk zal stellen om complicaties tot een minimum te beperken. Toch bestaat er altijd een geringe kans op een nabloeding of een wondinfectie.

U neemt contact op met de poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie:

  • Bij ernstige beperking om de mond te openen, ernstige slikklachten of koorts.
  • Bij pijn, zwelling en slikklachten die na twee dagen niet verminderen, of als er sprake is van koorts (boven de 39 °C).

Poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie, bereikbaar op werkdagen van 08:15 – 16:30 uur:
0495 – 57 28 64

Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met de afdeling spoedeisende hulp:
0495 – 57 26 10

Voor een afspraak (bellen tussen 08:30 – 16:30 uur):
0495 – 57 28 60

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebt, neem dan contact op met de poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Bereikbaar op werkdagen van: 08:15 – 16:30 uur.

Poli mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie:
0495 – 57 28 64

Voor een afspraak bellen tussen 08:30 – 16:30 uur:
0495 – 57 28 60