Priklaboratorium

Bloedprikken en afgifte patiëntenmateriaal

Bloedprikken of het afgeven van patiëntenmateriaal is alleen mogelijk op afspraak. De prikpost is geopend van maandag t/m vrijdag van 07:30 - 17:00 uur.

Via MijnSJG kunt u eenvoudig zelf uw afspraak maken voor het priklaboratorium.
Klik daarvoor op onderstaande afbeelding.

Mijn-SJG-5-klein-1.jpg

Bloedprikken bij u in de buurt

Bij een aantal huisartsen in de regio komt de prikdienst naar de huisartsenpraktijk, zodat u niet naar het ziekenhuis hoeft te komen. Vraag bij uw huisarts na of dat bij uw praktijk ook mogelijk is.

Bloedprikken bij kinderen

Om ervoor te zorgen dat het bloedprikken voor kinderen een minder vervelende ervaring is, is er voor hen een aparte kamer ingericht en neemt de laborante extra tijd. Het kind wordt zoveel mogelijk op het gemak gesteld en de huid wordt eerst met een zalfje licht verdoofd. 

Hoe kunt u uw kind voorbereiden?
Vertel uw kind rustig wat er gaat gebeuren. Uw kind is minder angstig als u eerlijk vertelt wat het kan verwachten. Het kind mag best weten dat de prik eventjes pijn zal doen. Wanneer uw kind beter ontspannen is, voelt het minder pijn. Tijdens het prikken kan uw kind bij u op schoot zitten en een baby kunt u laten zuigen op een speen. Sommige kinderen vinden afleiding in hun knuffel of worden afgeleid met een verhaaltje en schoolkinderen met het oplossen van raadsels.

Degene die bloed afneemt (de laborant), zal van tevoren vertellen waar uw kind wordt geprikt. Meestal is dit in de arm of de hand, soms in de vinger. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid bloed die nodig is voor het onderzoek. De laborant maakt de prikplaats van tevoren schoon met alcohol. Als uw kind in de arm wordt geprikt dan krijgt het een elastische band (stuwband) om de arm. Na de prik wordt er een pleister op het gaatje dat de naald heeft gemaakt geplakt.

Door na het prikken nog met het kind te praten over zijn (vervelende) ervaring helpt u het kind om deze te verwerken. 

Contact

Route:
0D

Telefoon:
0495 – 57 26 39  

Openingstijden: 
Maandag t/m vrijdag: 
07:30 - 17:00 uur
Dinsdagavond:
17:00 - 20:00 uur 

Folders

Kijk voor informatie over aandoeningen en behandelingen in het:
Folderoverzicht

Klinisch chemicus
Klinisch chemicus