×

Feestelijke open dag op zaterdag 22 juni
10:30 – 16:00 uur

Op zaterdag 22 juni staat de open dag van SJG Weert weer voor de deur. Dit jaar is de open dag extra feestelijk, omdat het ziekenhuis dit jaar ook haar 150-jarig jubileum viert. Aan het jubileum wordt uiteraard aandacht besteed tijdens de open dag, onder andere door te laten zien hoe het ziekenhuis veranderd is door de jaren heen. Daarnaast zijn er verspreid door het ziekenhuis ook oude medische materialen te zien.

Maar we laten niet alleen de veranderingen zien. We laten ook zien waar we al 150-jaar constant in zijn gebleven. Dat is de persoonlijke aandacht voor de patiënt, de betrokkenheid van de medewerkers en de korte lijnen in de organisatie.

Hier zijn we trots op en die trots willen we tijdens de open dag ook uitstralen met de verschillende activiteiten die worden georganiseerd. Hieronder staat het programma van de open dag.

open-dag-foto-1.jpg

Wie doen er allemaal mee?

 • Chirurgie
 • Cliëntenraad                                           
 • Dermatologie
 • Diëtetiek
 • Dokter Joe-Hoe
 • Geriatrie
 • Gynaecologie
 • Huidtherapie
 • Huiskamer voor kwetsbare ouderen
 • Interne geneeskunde (Maag-Darm-Leverarts)
 • Kindergeneeskunde

 • MijnSJG
 • Medische Beeldvorming
 • Neurologie
 • Oncologie
 • Operatiekamers
 • Opleiding
 • Orthopedie
 • Personeel & Organisatie
 • Pathologie
 • Techniek&Bouw
 • Verpleegkundig specialisten en casemanagers oncologie
 • Vrouw-Moeder-Kind centrum

Wie zijn er nog meer van de partij?

 • Ambulance
 • Brandweer
 • Fysiotherapeut Joris Maas
 • Huisartsenpost (HAP)
 • Land van Horne
 • Mediweert
 • Maastro (bestralingsinstituut)
 • Prana Personal Training
 • Punt Welzijn
 • Toon Hermans Huis
 • Wensambulance
 • Zorggroep
 • Zuster Anna

Wilt u weten wat er bij iedere deelnemer te doen is? Lees dan hieronder verder!

Buiten/parkeerdek

Volg de reis van een patiënt met de ambulance en brandweer

Tijdens de open dag heb je twee keer de mogelijkheid om een reis van een patiënt te volgen. Buiten wordt gedemonstreerd hoe de reis van iemand die een ongeluk krijgt met de fiets of auto eruit kan zien. De ambulance en de brandweer schieten direct te hulp en de (nep) patiënt wordt het ziekenhuis ingebracht. Binnen in het ziekenhuis wordt de reis vervolgd. Ook kunt u de ambulance- en brandweerauto van binnen bekijken en kunt u met de brandweerauto op de foto!

 

29692329_m.jpg   29692328_l.jpg

De Wensambulance

De Wensambulance Limburg vervult wensritten voor mensen die ernstig ziek zijn, bedlegerig zijn of terminaal zijn, waarbij regulier vervoer niet meer mogelijk is en er geen alternatief zijn. Tijdens de open dag kunt u beelden van verschillende wensritten bekijken en natuurlijk een kijkje nemen in de ambulance.

wensamb.jpg

Huisartsenpost (HAP)

De auto van de huisartsenpost Weert is ook aanwezig. Een chauffeur geeft uitleg over het werk van de huisartsenpost en u kunt daarnaast ook met de auto op de foto.

HAP-auto.jpg

Begane grond - Deel 2 van de reis van de patiënt

SEH/Gipskamer

Vanuit buiten wordt het (nep) slachtoffer naar binnengebracht op een brancard naar de Spoedeisende Hulp. Hiervoor is een gipskamer ingericht als Spoedeisende Hulp ruimte. In deze ruimte wordt er gekeken naar de verwondingen van het slachtoffer, een diagnose gesteld en de behandeling doorgenomen.

SEH-arts-met-patient-Dennis-Keereweer-liggend-uitsnede_YXJfNDAweDI2N19kXzFfanBnXy9fYXNzZXQvX3B1YmxpYy9CYW5uZXJzLWxpZ2dlbmQ_c8b6dda6.jpg

Medische Beeldvorming

De afdeling Medische Beeldvorming heeft een stand in de centrale hal. Hier kunt u kijken of u zelf de verschillende röntgenfoto's kunt beoordelen en kunnen kinderen hun eigen röntgenfoto in elkaar knutselen. Daarnaast kunt u zich ook bij deze stand melden voor een rondleiding op de afdeling zelf. Omdat daar kwetsbare apparatuur aanwezig is, is deze afdeling alleen onder begeleiding toegankelijk.  

Foto-7.jpg

Uw online patiëntendossier: MijnSJG

Als patiënt kunt u ook online uw eigen medische dossier inzien, maar ook afspraken bekijken, wijzigen en zelf inplannen. Verder kunnen zorgverleners hier acties voor u klaarzetten, bijvoorbeeld een vragenlijst over uw gezondheidstoestand die u voor uw bezoek aan een arts of zorgverlener moet invullen. Cardioloog Peter Geerlings en applicatiebeheerder Roel Rinkens leggen graag aan u uit hoe MijnSJG werkt en wat de mogelijkheden zijn.

 Mijn-SJG-5-klein.png

Opleiding en P&O

Bent u geïnteresseerd in een baan in ons ziekenhuis? Dan vertellen de afdelingen Opleiding en P&O u graag welke vacatures er open staan en wat de mogelijkheden zijn. En wie weet wordt u dan wel onze nieuwe collega!

Reanimatie
Er krijgen zo veel mensen te maken met een hartstilstand. Wel zo fijn als u weet wat u dan moet doen. U kunt alvast op een oefenpop de verschillende handelingen oefenen, zodat u (enigszins) voorbereid bent op zo'n situatie.

download.jpg

Orthopedie

Bij Orthopedie vertellen ze u graag alles over artrose in uw heup of knie en wat de behandelmethoden zijn. Ook kunt u de knie-heup- en schouderprothesen bekijken.

orthopedie.jpg

Geriatrie

De ouderenzorg is een belangrijke pijler voor het ziekenhuis en de oudere patiënt wordt extra goed in de gaten gehouden als deze wordt opgenomen. Maar wat houdt het werk van een geriater nu precies in? En wanneer komt u bij een geriater? Antwoorden op deze en andere vragen krijgt u tijdens de open dag. Ook kunt u een test doen om te bepalen hoe goed uw handknijpkracht is.

geriatrie.jpg

Dermatologie, huidtherapie en pathologie

Drie verschillende disciplines die zich alledrie bezighouden met de huid en huidaandoeningen. De dermatologen vertellen u graag wat de meest voorkomende huidaandoeningen zijn en hoe u zichzelf zo goed mogelijk kunt beschermen tegen de zon. 

De huidtherapeuten vertellen u graag over welke behandeling mogelijk is als u last heeft van bijvoorbeeld overbeharing, oedeem, acne en littekens. Ook kunt u zien wat de resultaten zijn van de behandelingen (voor- en na foto's).

De pathologie. Veel mensen denken vaak aan CSI-achtige taferelen bij pathologie, maar niets is minder waar. Zij onderzoeken bijvoorbeeld ook of er sprake is van een kwadaardige cellen. Hier kunt u tijdens de open dag zelf met een microscoop aan de slag om een stukje te bekijken, maar ook zijn er verschillende materialen te bekijken die zij gebruiken voor het onderzoek.

Neurologie

De neurologen nemen u graag mee in de ontwikkeling van het behandelen van een beroerte. Zij zorgen ervoor dat u alert bent op het zelf herkennen van een beroerte en dat u weet hoe u dan moet handelen. Daarnaast laten de vaatlaboranten u zien hoe zij onderzoeken op vernauwingen van de halsslagaders (duplex onderzoek). 

SJG-Weert-Multiple-Sclerose-MS.jpg

Energiecentrale

Bent u benieuwd hoe de energiecentrale er van binnen uitziet? Laat u dan rondleiden en kom te weten hoe de centrale is opgebouwd! In de centrale hal kunt u zich hiervoor verzamelen.

energiecentrale.jpg

Restaurant

Wandel door een opblaasbare darm en kom naar de mini-lezing luisteren!

Kom door een opblaasbare darm wandelen! Daarnaast geven chirurge Tanja Lettinga en MDL-arts Matthias Jürgens een mini-lezing over verschillende aandoeningen aan de darm en de behandeling hiervan. Ook de stomaverpleegkundigen geven u uitleg over een stoma en welke materialen daarbij worden gebruikt (zowel vroeger als nu).

 1427788930.jpg

Op de foto met Dokter Joe-Hoe!

Zonder Dokter Joe-Hoe geen open dag. Dokter Joe-Hoe is een vriend van allemaal. Zij zorgt met haar grappen en grillen voor een vrolijke noot in het ziekenhuis. Maar ook angstige kinderen komen juist door haar wat tot rust. Tijdens de open dag kunnen kinderen met haar op de foto in een doktersuniform of in de jas van dokter Joe-Hoe.     

Smile-02-10-17125983.jpg

Cliëntenraad

Ook de Cliëntenraad is tijdens de open dag aanwezig in het ziekenhuis. Zij gaan graag met u in gesprek om uw mening te horen over de zorg binnen SJG Weert. Wat gaat goed? En waar zou wat u betreft nog verbetering mogelijk zijn? Uw input kunnen ze vervolgens meenemen in de adviesgesprekken die ze, als vertegenwoordigers van alle patiënten, met de directie van SJG Weert voeren.

SJG_clientenlogo-voor-Twitter-2.jpg

Punt Welzijn

Punt Welzijn werkt letterlijk aan het wel-zijn van mensen en zij bieden ondersteuning op het gebied van mantelzorg. Ze gaan graag met u het gesprek aan op welk punt u staat rondom ouder worden en het zorgen voor een ander.

logo_Punt_Welzijn.jpg

De Zorggroep

Met een ruim assortiment aan zorgdiensten en vele woon- en zorgcentra staat De Zorggroep in Noord- en Midden-Limburg klaar voor iedereen die zorg nodig heeft, van jong tot oud. Op de open dag informeren ze u hier graag over en natuurlijk kunt u hier ook terecht met vragen.

zorggroep.jpg

Land van Horne

Als u zorg of hulp voor uzelf of voor een familielid wilt regelen, dan hebt u wellicht diverse vragen. Welke zorg is mogelijk? Heb ik een indicatie nodig? Zijn er kosten? De cliëntadviseurs van Land van Horne geven u graag vrijblijvend advies over welke zorg bij u past en kunnen u tevens ondersteunen bij het aanvragen van zorg. 

Logo_Land_van_Horne_RGB_1193x676_001.jpg

1e etage

Diëtetiek: het belang van eiwitten

Voorkomen is beter dan genezen en daarom is gezonde voeding ook een van de onderwerpen tijdens de open dag. De diëtisten vertellen u graag het belang van eiwitten en hoe u met eiwitten in uw voeding omgaat. Daarnaast kunt u ook meedoen met de prijsvraag door het gewicht en de lengte van een persoon te raden en natuurlijk staat er ook iets klaar om te proeven. Heeft u vragen over voeding, dan kunt u deze ook aan deze professionals stellen.

eiwit-uitgelicht.jpg

Prana Personal Training

Bewegen hoort bij een gezonde leefstijl. De mogelijkheden zijn divers, voor jong en oud, gezond of slecht ter been. Bij de stand van Prana Personal Training kunt u dit zelf ondervinden. U kunt hier diverse laagdrempelige beweeg- en balansoefeningen doen onder begeleiding van een beweegdeskundige en/of personal trainer. Ook kunt u hier een gezondheidscheck laten doen. Weet u op welke manier een app u kan ondersteunen bij een gezond eet- en beweegpatroon?

Logo-prana-origineel.jpg

Sportartsen/Mediweert

Bewegen wordt het nieuwe medicijn! Kom daarom tijdens onze open dag in beweging! U kunt gebruikmaken van de inspanningsfiets, de loopband en meteen uw bloeddruk en cholesterol laten meten. Ook kunt u deelnemen aan de workshop 'krachttraining' door een fysieke trainer.

29196281_773993169465556_2738202136947982336_o.jpg

Tweede etage

Vrouw-Moeder-Kind centrum

Het Vrouw–Moeder–Kind centrum van SJG Weert heeft maar liefst 3 smileys (maximale aantal) voor kindgerichte zorg. Tijdens een bezichtiging krijgt u een goed beeld van de zorg en organisatie achter het Vrouw–Moeder–Kind centrum en zult u zien waarom deze zo goed aangeschreven is in de regio. U krijgt uitleg over bevallen in het ziekenhuis en u kunt een kijkje nemen in een van de verloskamers. Ook krijgt u uitleg over de kraamsuites en rooming-in, de mogelijkheid voor ouders om in het ziekenhuis te overnachten bij de geboorte van de baby of wanneer hun kind is opgenomen.

_DSC7345_Kraamafdeling_20190415_Weert-Magazine_Irene-van-Wel_Fotografie.jpg

Kinderarts

Ook kinderarts Wieneke Kneepkens is aanwezig op de open dag. Zij vertelt u graag alles over veelvoorkomende allergieën bij kinderen, zoals hooikoorts, pinda-allergie of een gluten-allergie.

Menopauze poli  (overgangspoli)

SJG Weert is het enige ziekenhuis in Limburg dat beschikt over een eigen menopauzepoli. Vaak wordt bij de overgang gedacht aan opvliegers die vanzelf weer voorbij gaan. Maar er komt veel meer bijkijken en ook klachten die langere tijd aanhouden. Gynaecologe Waltje Jager en menopauze verpleegkundige Marjolijn de Rouw vertellen u hier graag alles over.

Opereren in SJG Weert

Wil u wel eens een operatiekamer van binnen zien? Loop dan tijdens de open dag binnen op een operatiekamer. U krijgt daar uitleg over welke apparatuur zoal nodig is wanneer u geopereerd wordt. Daarnaast kunt u zelf ook aan de slag met een laproscopie, een intubatie, hechten of het boren en schroeven.

laproscopie.jpg

Derde etage

Zorg rondom kanker

Dagbehandeling Oncologie

Bij de dagbehandeling Oncologie – waar door de week patiënten hun chemokuur kunnen ondergaan – zijn professionals aanwezig die u uitleg geven over chemokuren. Ook laten zij het gebruik van de coldcap zien, een koelingscap die haarverlies bij chemo kan verminderen. Ook algemene vragen rondom kanker beantwoorden zij graag.

Verpleegkundig specialisten en casemanagers oncologie

Verder staan verpleegkundig specialisten en casemanagers Oncologie Sandra Janssen(-Engelen) en Miriam Geene u te woord. Zij geven uitleg over het volledige onderzoek- en behandeltraject rondom kanker en met welke andere zorgpartners wordt samengewerkt. Zoals het OncoZON netwerk Zuidoost Nederland, het Catharina Ziekenhuis Eindhoven, AZM en Maastro clinic. Daarnaast geven zij uitleg over hun rol in het hele behandeltraject en wat zij voor u kunnen betekenen. Ook laat Maastro Clinic de bestralingsvariant protonentherapie zien.

Toon Hermans Huis

Het Toon Hermans Huis is ook aanwezig op de open dag. Bij hun stand kunnen de kinderen cupcakes komen versieren en komt u te weten wat het Toon Hermans Huis organiseert voor kankerpatiënten en hun naasten.

 Toon-hermanshuis.jpg

 

Huiskamer voor ouderen

Vanaf 13.00 uur kunt u een bezoekje brengen aan de huiskamer op de 3e etage. In de huiskamer verblijven kwetsbare ouderen wanneer zij in het ziekenhuis zijn opgenomen. In de huiskamer leggen onze medewerkers graag uit wat zij voor deze groep betekenen en daarnaast zal zangeres Mieke Crins de huiskamer muzikaal omlijsten.

FG-SJG-Mieke-Crins-kopieren.jpg

 

 

 

© 2014 SJG Weert | Gerealiseerd door Finetic en Beeldvang