Nieuwe ICU/CCU: meer privacy en betere hygiëne

28 september 2018

SJG Weert heeft sinds dit voorjaar een gloednieuwe afdeling voor ernstig zieke patiënten die zijn aangewezen op intensieve zorg of hartbewaking. In de nieuwe ICU/ CCU op de eerste verdieping kunnen zij rekenen op veel meer privacy en wordt er gewerkt volgens de strengste richtlijnen voor hygiëne en patiëntveiligheid.

De Intensive Care Unit (ICC) en Coronary Care Unit (CCU) bestaat nu uit zeven privékamers en een ruimte met drie bedden. Afhankelijk van de acute vraag kunnen alle bed- den gebruikt worden voor intensieve zorg of hartbewa- king.  Voorheen, op de vijfde verdieping, lagen acht patiënten in één ruimte bij elkaar. “De privacy is dus aanzienlijk verbeterd. Bijkomend voordeel van de eenpersoonskamers is dat het risico op infecties nóg kleiner is geworden. Doordat we patiënten in ‘eilandjes’ verplegen, dringen we de overdracht van bacteriën immers nog verder terug”, vertelt Ilona van Osch, waarnemend teamleider van de ICU/CCU.

Hygiëne en veiligheid
De circa veertig medewerkers werden nauw betrokken bij de bouw en inrichting van de nieuwe afdeling, de eerste stap in de grootschalige renovatie van het beddenhuis. Ilona, IC-verpleegkundige van origine, was hier erg blij mee. “Onze medewerkers zijn de ervaringsdeskundigen. Wij weten precies wat er nodig is. Een bestaande en verouderde ruimte laat zich niet altijd goed aanpassen aan de steeds strenger wordende eisen van deze moderne tijd. In een nieuwe ruimte kan dat wel en kun je wat patiëntveiligheid en hygiëne betreft overal rekening mee houden.”

En dat is ook gebeurd. De nieuwe ICU/CCU biedt voordelen voor zowel patiënten als medewerkers. Zo is elke kamer uitgerust met een plafondlift die het makkelijker maakt om de patiënt vanuit het bed te verplaatsen. Zowel prettig voor de patiënt als voor de medewerker. Om bacteriën geen kans te geven, hangen de bewakingsmonitoren aan zwevende pendels onder het plafond en staan er zo min mogelijk objecten op de vloer. “Verder zitten de jaloezieën verwerkt in dubbel glas, zijn de rolgordijnen en wanden afwasbaar en hebben de vloeren ronde hoeken zodat ze nog beter te desinfecteren zijn”, vertelt Ilona.

Rust
De nieuwe afdeling oogt fris en sfeervol en is zo ingericht dat de ICU- en CCU-medewerkers hun patiënten optimaal kunnen verplegen. Fraaie visuals aan de wanden (een waterpartij, korenveld en een bloesempartij) maken de ruimte voor bezoekers minder steriel. Het allerbelangrijkste kenmerk van de ICU/CCU is onveranderd gebleven. De rust. Oftewel: niet meer dan twee bezoekers per patiënt. “De patiënt kan zelf vaak niet aangeven dat het te druk is. Daarom vragen we bezoekers om de rust in acht te nemen.”


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 2  •  september 2018  •  pag. 19

Nieuwe ICU/CCU: meer privacy en betere hygiëne