Moeder en kind in uitstekende handen

18 december 2017

MediRisk lovend over kwaliteit en veiligheid verloskunde en neonatologie

De zorg voor moeder en kind in SJG Weert is van een uitstekend niveau. Dat is het oordeel van MediRisk, de verzekeraar van medische aansprakelijkheid van zorgorganisaties, na een assessment op de 2e etage. Het team van verloskundigen, gynaecologen, kinderartsen en verpleegkundigen krijgt een zeer positieve beoordeling.

MediRisk looft de onderlinge samenwerking en concludeert dat de patiënt in het Vrouw-Moeder-Kind centrum (VMK) écht centraal staat. De lijnen tussen de zorgmedewerkers zijn kort, de werkprocessen verlopen goed en patiënten worden gastvrij ontvangen en benaderd, aldus MediRisk dat de medische aansprakelijkheid voor ziekenhuizen verzekert. Leidinggevende VMK Meream Karidi is “enorm trots” op het resultaat. “We doen het top. Dit is een prestatie van het hele team.”

In haar onderzoek richtte MediRisk zich afgelopen juni op de kwaliteit en veiligheid rond de zorg voor moeder (verloskunde) en kind (neonatologie) in SJG Weert. Om het risico op mogelijke schadeclaims zoveel mogelijk te voorkomen, werden alle werkprocessen en protocollen op de afdeling tegen het licht gehouden. Van de medische en verpleegkundige zorg tot de medicatieverstrekking en van de deskundigheid en scholing van het personeel tot het gebruik van medische apparatuur. De conclusie: moeder en kind zijn in het Weerter ziekenhuis in uitstekende handen. Er heerst een cultuur van veiligheid. En er is een leersysteem dat erop is gericht om de zorg duurzaam en betrouwbaar te maken en voortdurend te verbeteren.

“Alles wat we doen heeft direct of indirect

te maken met de kwaliteit van zorg

en de veiligheid van onze patiënten.”

De familiecultuur is prettig voor de patiënt die kan herstellen in een gemoedelijke sfeer met veel persoonlijke aandacht. Voor medewerkers kan die vriendschappelijke cultuur een valkuil zijn, oordeelt MediRisk. Als je elkaar persoonlijk kent en al jaren met elkaar samenwerkt, is het immers niet zo eenvoudig om elkaar openlijk feedback te geven. Verder mag het team zijn prestaties nog meer benoemen. Meream Karidi licht toe: “Alles wat we doen heeft direct of indirect te maken met de kwaliteit van zorg en de veiligheid van onze patiënten. Elke eerste maandag van de maand maken de gynaecoloog, kinderarts, leidinggevende en verpleegkundige bijvoorbeeld een rondgang over de afdeling om te bekijken of er zaken zijn die nóg veiliger kunnen. Het resultaat koppelen we terug naar de medewerkers om op die manier iedereen scherp en alert te houden. Voor ons is veiligheid van zorg zo vanzelfsprekend geworden dat we vergeten om het te benoemen.”

De leidinggevende neemt de aanbevelingen van MediRisk ter harte. “We gaan hier als team actief mee aan de slag. De resultaten van het rapport zijn prachtig, maar het kan natuurlijk altijd beter. En daar gaan we dus ook voor.”

Gynaecoloog Ivo van Dooren vult aan: “Deze audit bevestigt dat onze inspanningen om goede en veilige zorg te bieden resultaat opleveren. En dus zetten we die lijn voort. Onze focus blijft gericht op onderlinge samenwerking, het verdiepen van de samenwerking met de eerstelijns verloskundigen en het voorkomen van fouten.

En daar blijft het niet bij. Door de renovatie van het beddenhuis kunnen we onze patiënten in de toekomst nog meer privacy en comfort bieden. Het Vrouw-Moeder-Kind centrum, dat in dit kader verhuist van de 2e naar de 5e etage, bestaat straks voornamelijk nog maar uit eenpersoonskamers voor moeder, vader en kind. Op dit moment bekijken we zelfs of de baby in de couveuse op de kamer van de moeder kan verblijven. Zo creëren we ook voor kersverse ouders die nog niet naar huis kunnen een zo prettig mogelijke sfeer.


Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 3 • december 2017 • pag. 17

Moeder en kind in uitstekende handen