×

Medische zorg tijdens vakantie

20 juli 2018
Categorie: Algemeen, Bezoekers, Patiënten

De vakanties zijn begonnen en als we de media mogen geloven zijn er deze zomer maar liefst meer dan 7,5 miljoen Nederlanders die hun vakantie in het buitenland doormaken. Vooral Frankrijk, Spanje en Duitsland schijnen favoriet te zijn. Natuurlijk hoop je dat het een super vakantie wordt en dat je geen gebruik hoeft te maken van medische zorg. Wanneer dat helaas wel zo is hebben we een paar tips voor jou.

  • Neem bij een noodsituatie contact op met het alarmnummer 112 (werkend in ieder Europees land).
  • Ben kritisch naar de medische zorg die je aangeboden wordt en vraag naar het hoe en waarom.
  • Is spoedeisende hulp nodig, maar is er geen sprake van een noodsituatie? Dan neem je contact op met de alarmcentrale van je zorgverzekeraar. Zij kunnen je verder adviseren.
  • Controleer vooraf waarvoor je verzekerd bent. Dat voorkomt onverwachte hoge rekeningen achteraf.
  • Informeer naar de kosten. Kosten voor niet-spoedeisende zorg kunnen soms, na toestemming van de zorgverzekeraar, worden vergoed. Dat gebeurt op basis van Nederlandse marktconforme tarieven. In het buitenland kunnen die tarieven weleens fors hoger zijn.

Stelregels bij botbreuken

Trauma-arts René Groetelaers noemt twee stelregels die bij botbreuken van belang zijn:

1. Als botbreuken (bij bv. knie of schouder) zijn uitgesloten met foto’s is uitgebreide diagnostiek met MRI/echo bijna nooit zinvol direct na zo een ongeval. Ook een CT-scan bij botbreuken in het vakantieoord is lang niet altijd zinvol. Deze heb je alleen nodig bij de definitieve behandeling en die volgt veelal in het thuisland.

2. In sommige landen, zeker in Duitstalige landen, hebben artsen sterk de neiging om breuken te opereren, die in grote delen van de wereld helemaal niet geopereerd zouden worden en ook prima met gips of een spalk behandelbaar kunnen zijn. Als een operatie toch nodig is, hoeft dit overigens vaak niet direct te gebeuren. De overgrote meerderheid kan prima geopereerd worden, indien nodig, na enkele dagen tot 1-2 weken na het ongeval. Sterker nog, dat verkleint vaak de kans op complicaties en heeft als voordeel dat je in je eigen vertrouwde omgeving kan herstellen. Daarnaast spreken de zorgverleners jouw taal, waardoor er minder kans is op miscommunicatie. Overleg daarom met je eigen arts.

Overleg met arts van je eigen ziekenhuis
Vaak is het nl. best mogelijk om eerst naar huis te reizen en bij je eigen ziekenhuis in de buurt de beste behandeling te bepalen of uit te voeren. Tegenwoordig kun je vanuit het buitenland met de moderne communicatiemiddelen ook prima overleggen met een traumachirurg in Nederland voor advies.

Uiteindelijk is het natuurlijk te hopen dat je al deze tips niet nodig hebt en veilig en ongedeerd weer in Nederland terugkeert. Veel plezier allemaal!

 

© 2014 SJG Weert | Gerealiseerd door Finetic en Beeldvang