Implantaat spoort hartritmestoornissen op

18 december 2016

Cardiologen SJG Weert introduceren baanbrekende techniek

Dankzij een nieuwe, revolutionaire techniek zijn de cardiologen van SJG Weert nu beter in staat om hartritmestoornissen op te sporen bij mensen die zonder verklaarbare reden het bewustzijn verliezen. Direct onder de huid, ter hoogte van het hart, wordt een minuscuul implantaat geïnjecteerd dat zeven jaar lang elke hartslag registreert en ook zelf afwijkingen in het ritme kan signaleren.

Het gaat om de nieuwste en verbeterde versie van de implanteerbare loop recorder van Medtronics, een flinterdun apparaatje van maar 4,5 centimeter lang en 0,5 centimeter breed, dat zowel een vertraagd als versneld hartritme registreert. Omdat er geen sneetje meer hoeft te worden gemaakt om het implantaat onder de huid te plaatsen, is het minder pijnlijk en is er ook nauwelijks kans op infecties. Door de minuscule omvang – de vorige versie was een stuk groter - is het bovendien nauwelijks belastend; de patiënt kan er alles mee doen. Daarbij gaat de batterij maar liefst zeven jaar mee, hetgeen betekent dat het minicomputertje een gigantische hoeveelheid digitale informatie kan opslaan; gegevens die de cardioloog op afstand kan ‘uitlezen’ als het nodig is. “Ook dát is nieuw aan deze verbeterde versie”, vertelt cardioloog Peter Geerlings van SJG Weert. Hij is blij met de nieuwe vinding die cardiologen helpt bij het stellen van een betrouwbare diagnose. “Er zijn zes soorten  hartritmestoornissen; variërend van onschuldig tot levensbedreigend. Het mooie is dat dit apparaatje ook kan vaststellen om welke vorm het gaat. Aan de hand hiervan kunnen we bepalen of iemand een pacemaker nodig heeft.”

“Er zijn zes soorten hartritmestoornissen;
variërend van onschuldig tot levensbedreigend”

Slimme techniek
Bij ongeveer een derde van alle mensen die om onverklaarbare redenen onwel worden en omvallen, blijkt een hartritme- stoornis de onderliggende oorzaak te zijn. Peter Geerlings: “Omdat de techniek tot voor kort minder geavanceerd was, was het vaak lastig om die ritmestoornis op te sporen. Zeker bij mensen die slechts zeer sporadisch een hartritmestoornis hebben. Je moet je voorstellen dat een hart gemiddeld 100.000 keer per dag klopt. Je hebt gigantisch veel geheugen en ook een hele lange batterijduur nodig om al die informatie op te slaan. En als er dan eens per jaar een hartritmestoornis optreedt, moet je dat bewuste moment tussen al die gegevens ook nog eens kunnen terugvinden.”

Ook voor dat laatste probleem heeft leverancier Medtronics een slimme oplossingbedacht. Patiënten bij wie een looprecorder is geïmplanteerd, krijgen een kleine afstandsbediening mee naar huis. “Door na een wegraking op de knop te duwen, markeert de patiënt dit moment en kunnen we de eventuele hartritmestoornis snel opsporen”, vertelt de cardioloog.

“Het mooie is dat dit apparaatje
ook kan vaststellen om welke vorm
van hartritmestoornis het gaat”

Sinds afgelopen voorjaar is het revolutionaire apparaatje bij vier patiënten in Weert geïmplanteerd. Volgens Peter Geerlings is het belangrijk om verstoringen van het hartritme snel op te sporen. Met dit apparaatje kunnen we in tegenstelling tot zijn voorganger ook heel goed boezemfibrilleren opsporen, een veelvoorkomende ritmestoornis waarbij de hartslag onregelmatig is en meestal te hoog. “Mensen met dit type hebben een verhoogde kans op het krijgen van een beroerte. Vanuit deze achtergrond zijn we in overleg met de neurologen in het ziekenhuis. Samen bekijken we of we dit nieuwe apparaatje ook kunnen implanteren bij mensen die vaker een beroerte hebben gehad. Als boezemfibrilleren de oorzaak blijkt, kunnen we deze patiënten met de juiste medicatie doeltreffend behandelen.”


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 3  •  december 2016  •  pag. 9

Implantaat spoort hartritmestoornissen op