×

Geboorteaangifte nu online

16 juni 2016
Categorie: Algemeen, Gynaecologie en Verloskunde, Kinderen, Verpleegafdeling 2 Vrouw-Moeder-Kind

In de gemeente Weert kunnen ouders vanaf 16 juni 2016 de geboorte van hun kind(eren) digitaal aangeven. Bovendien is de gemeente een samenwerking gestart met ziekenhuis SJG Weert.

Weert is de eerste gemeente van Limburg die samen met het ziekenhuis deze service biedt aan haar inwoners. Een uitkomst voor u als ouder zodat u de eerste dagen na de geboorte zoveel mogelijk tijd met uw kindje kunt doorbrengen. De wet stelt dat u binnen drie dagen na de bevalling een ondertekende geboorteaangifte moet doorgeven. Ouders kunnen vanaf nu dus online aangifte doen en moeten dan alleen nog fysiek een handtekening te zetten onder het document. Dat laatste kan op afspraak in het stadhuis of bij het Geboorteloket van ziekenhuis SJG Weert voor diegenen die hier opgenomen is.

Burgemeester Heijmans: “Wij vinden het belangrijk dat we service bieden aan onze inwoners en meegaan met de tijd. Online geboorteaangifte doen is snel, 24/7 bereikbaar én gemakkelijk. Zo veel mogelijk tijd samen met je kindje doorbrengen, dat is de grote winst!” U vindt alle info op www.weert.nl/geboorte.

Hoe werkt online geboorteaangifte?
Ouders kunnen vanuit het kraambed aangifte doen van de geboorte van hun kind via de website van de gemeente. Moeders hoeven vanuit het kraambed het moment van aangifte nu niet meer te missen en alleenstaande moeders zijn niet meer afhankelijk van hulp in dezen. In Nederland is het momenteel nog verplicht om, in aanwezigheid van een ambtenaar burgerlijke stand, een fysieke handtekening bij een aangifte te plaatsen. Dit kan op het stadhuis of in het ziekenhuis, na het maken van een afspraak. Ouders kunnen zelf het tijdstip van ondertekenen kiezen. De handtekening in het stadhuis zetten is mogelijk van maandag t/m vrijdag. In het ziekenhuis kan dit op dinsdag en donderdag. Bijzonder is dat de ambtenaar van de burgerlijke stand die dagen zelf naar het ziekenhuis toe komt. Hij zorgt ervoor dat de akte voor u klaar ligt ter ondertekening. Uiteindelijk is het de bedoeling dat straks de handtekening ook digitaal gezet kan worden, maar daarvoor zijn gemeente en SJG Weert afhankelijk van de Nederlandse wetgeving. Burgemeester Heijmans: “Zodra het mag, gaan we voor een volledig digitaal proces.”

Voor meer informatie kijk op www.weert.nl/geboorte.

© 2014 SJG Weert | Gerealiseerd door Finetic en Beeldvang