‘Dit ziekenhuis denkt écht met je mee’

26 april 2019

Diagnose en operatie van galblaas en liesbreuk in één dag

Patiënten met galstenen of een liesbreuk worden - als ze verder gezond zijn en het zelf graag willen - op een en dezelfde dag gescreend én geopereerd. Josine Raike-Niesten (33) uit Weert koos in december voor het versnelde galblaastraject in SJG Weert. “Elke dag met zo’n pijn is er een teveel.”

Niets is zo intens pijnlijk als een bevalling, hoor je vrouwen wel eens zeggen. Toch geldt dat niet voor iedereen. Josine (33) uit Weert beviel eind oktober van haar zoontje Finn. Wat er twee weken later gebeurde, was volgens haar van een andere orde. “Een acute, hevige pijn net onder de borst die me van ellende over de vloer liet kronkelen. Alsof iemand een mes tussen je ribben steekt. Na zo’n tien minuten moest ik braken en was de pijn weg. Ik dacht: misschien heb ik iets verkeerds gegeten. Of na de bevalling te snel teveel hooi op m’n vork genomen.”

Was het maar waar. Een week later breekt de hel opnieuw los. Drie kwartier crepeert Josine dit keer van de pijn, de nacht erna zelfs drie uur! Bij de Huisartsenpost houden ze het op galstenen of een probleem met de maag. Medicatie helpt niet. Na de vierde koliekaanval in een paar dagen tijd, is de Weertse er klaar mee. “Ik kon mijn zoontje niet eens meer voeden.” Haar huisarts verwijst Josine voor onderzoek en behandeling naar SJG Weert en geeft haar pijnstillers ter overbrugging. Een echo van de buik, begin december, geeft uitsluitsel. De acute pijn wordt veroorzaakt door galstenen; steentjes en klonters die vast komen te zitten in de uitgang van de galblaas waardoor er geen gal meer kan worden afgevoerd naar de darmen. Door de galblaas te verwijderen, wordt dit probleem opgelost en voorkomt de chirurg dat de aandoening gecompliceerder wordt.

Alles in een moeite door
In het verleden moest je als patiënt ter voorbereiding op een galblaas- of liesbreukoperatie nog een of meerdere keren naar het ziekenhuis. Je had afspraken bij de chirurg, anesthesist en apothekersassistent en moest bloed laten prikken. Nu gebeurt dat allemaal op de dag van de operatie. Voor Josine was dat 24 december 2018. “Om half tien ’s ochtends had ik een gesprek met de chirurg. Hij bracht uitvoerig de klachten in kaart, stelde de diagnose en legde rustig uit wat er ging gebeuren. Aansluitend ging ik naar de Apotheek, de Preoperatieve Screening en het Priklab. Rond half een ’s middags werd ik geopereerd door een collega-chirurg die perfect op de hoogte was en om drie uur was ik weer terug op de afdeling. Alles ging in één moeite door. Ik vond dat persoonlijk heel prettig. Geloof me: als je eenmaal een koliekaanval hebt gehad, wil je daar zo snel mogelijk vanaf.”

"De ingreep verliep vlekkeloos en de begeleiding was fantastisch"

Hart bij de patiënt
Josine kijkt met grote tevredenheid terug op haar operatiedag in SJG Weert: “De ingreep verliep vlekkeloos en de begeleiding was fantastisch. Ik heb de dokter gevraagd of ik aangepaste pijnmedicatie kon krijgen zodat ik na de operatie weer door kon gaan met de borstvoeding. Dat was geen enkel probleem. Verder heeft lactatieverpleegkundige Willy Gielen geweldig werk geleverd. Speciaal voor mij regelde zij een kamer in het Vrouw-Moeder-Kind centrum zodat ik mijn zoontje voor en na de operatie in alle rust kon voeden. Hoewel ik dezelfde dag weer naar huis had gekund, boden ze me aan om even op krachten te komen en een nachtje te blijven slapen. Mijn man en zoontje gingen ’s avonds naar huis. Doordat ik in de tussentijd genoeg had gekolfd, hoefde Finn geen kunstvoeding. Dat noem ik nog eens maatwerk. De medewerkers in dit ziekenhuis denken écht met je mee.” Haar man Angelo knikt hartgrondig op de achtergrond. “Bij de geboorte van Finn was het al niet anders. Professioneel en met het hart bij de patiënt. Dit is zorg zoals het hoort.”


Gezondheidskrant SJG Weert • nummer 1 • april 2019 • pag. 10

‘Dit ziekenhuis denkt écht met je mee’