×

CR op bezoek bij de poli Gynaecologie

10 oktober 2016
Categorie: Cliëntenraad

Op de poli Gynaecologie werken zes gynaecologen, zes polikliniekmedewerkers  en één secretaresse. De Cliëntenraad (CR) wordt rondgeleid en te woord gestaan door Ivo van Dooren (gynaecoloog) en Marjolijn de Rouw (polikliniekassistente en menopauze verpleegkundige).

Patiënt en privacy
Drie jaar geleden is de polikliniek verhuisd naar de huidige locatie. Ondanks de vele verbeteringen, ervaren de medewerkers ook een minpunt: de centrale ligging van de afsprakenbalie die weinig privacy biedt. Medewerkers houden een oogje in het zeil om ongemakkelijke situaties te voorkomen. “Hiervoor moeten we nog een oplossing bedenken”, aldus Ivo van Dooren. Indien nodig wordt patiënten gevraagd even op de gang te wachten.

Voorkeur mannelijke of vrouwelijke gynaecoloog
“Het komt geregeld voor dat patiënten hun voorkeur uitspreken voor een vrouwelijke arts, met name vrouwen met een bepaalde geloofsovertuiging”, zegt  Ivo van Dooren. “Alleen bij bevallingen kunnen we met deze wens geen rekening houden.” Gelukkig wordt dit nooit als een probleem ervaren. Tijdens de zwangerschapsvoorlichting worden patiënten hierover ingelicht. Marjolijn: “Ook voor jeugdige patiënten is het prettiger wanneer zij worden ingepland bij een vrouwelijke arts.”

Samenwerking
Er wordt samengewerkt met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en met het Academisch Ziekenhuis in Maastricht. Voor IVF-behandelingen wordt uitgeweken naar Eindhoven en voor oncologische behandelingen naar Maastricht. Met beide ziekenhuizen verloopt de samenwerking goed.

Pilot 'Anderhalvelijns project gynaecologie'
Sinds juli 2015 werken huisarts Haselager van groepspraktijk Stramproy-Ell en Van Dooren samen; eens per drie weken voeren zij een gezamenlijk spreekuur voor patiënten met gynaecologische aandoeningen. Een tijdsinvestering voor zowel de huisarts als de gynaecoloog. De patiënt heeft voordeel van dit gezamenlijk spreekuur omdat het spreekuur niet onder het eigen risico valt en de patiënt niet naar het ziekenhuis hoeft te gaan. Een innovatief project, vindt de CR. Volgens Ivo van Dooren is het voor SJG Weert aantrekkelijk om juist in het buitengebied te investeren. “Zo trekt men diensten naar Weert”, aldus Ivo van Dooren. Dit project sluit volledig aan bij het beleid van overheid en zorgverzekeraars; een optimale samenwerking tussen huisartsen en specialisten.

Wachttijden
Door 'ongeplande zorg' zoals bevallingen, kan de wachttijd in de wachtkamer oplopen. Een wens van de afdeling is om via een projectiescherm te laten zien hoelang de wachttijd nog is. Om de wachttijd te beperken, worden patiënten - indien gewenst - door een collega-gynaecoloog geholpen. Bij de dagelijkse planning wordt tijd gereserveerd voor deze 'ongeplande zorg'. Daarnaast wordt elke dinsdag een avondspreekuur gehouden om de aanlooptijden te beperken.

Zorgkaart Nederland
“Ervaringen van patiënten zijn uitermate belangrijk”, aldus de CR. Binnen SJG Weert is gekozen voor Zorgkaart Nederland om deze ervaringen te kunnen meten. Worden patiënten ook daadwerkelijk geattendeerd op de Zorgkaart Nederland? vraagt de CR. Marjolijn: “De folder over Zorgkaart Nederland ligt zichtbaar bij de aanmeldbalie. De patiënt kan deze meenemen”.

Voorheen werd de folder door de gynaecoloog uitgereikt. Zowel Van Dooren als de CR zijn van mening dat de patiënt op internet eerder een beoordeling zal invullen wanneer de folder door de arts overhandigd wordt. Een verbeterpunt dat de CR graag oppakt. Over het algemeen zijn cliënten erg tevreden over de zorg binnen SJG Weert.

De CR dankt Ivo van Dooren en Marjolijn de Rouw voor hun tijd en uitleg en voor het prettige gesprek!

© 2014 SJG Weert | Gerealiseerd door Finetic en Beeldvang