×

Ans (49) na NovaSure-behandeling in SJG Weert

27 september 2018
Categorie: Gynaecologie en Verloskunde, Patiëntenverhalen

Ruim vijfendertig jaar lang werd het leven van Ans (49) overschaduwd door hevige menstruaties. Sinds vorig jaar april, toen ze in SJG Weert een NovaSure-behandeling onderging, is ze van die chronische last bevrijd. “Ik kan mijn geluk niet op.”

Al vanaf haar elfde, als Ans voor het eerst begint te menstrueren, zorgt de maandelijkse cyclus voor veel ongemak. “Die eerste keer was het gelijk hevig. En dat bleef het. Ik weet niet beter dan dat ik altijd met tampons en maandverband heb gesleept. Ook na de geboorte van mijn derde kind hielden de klachten aan. Ik vloeide overmatig en vaak met grote klonters bloed. Heel vervelend. Je bent sneller moe, hebt minder energie. Van nature ben ik gelukkig geen klager. Ik blijf niet thuis zitten en bekijk het leven graag positief. Daardoor wordt het makkelijker om er mee om te gaan. Op een gegeven moment accepteer je maar dat die menstruaties erbij horen. Ik wilde per se géén hormoonbehandeling. Je hele leven hormonen slikken, dat voelt gewoon niet goed.”

De grens bereikt
De laatste jaren werden de menstruatieklachten alleen maar erger. Ans begon steeds langer te menstrueren; naar nu blijkt waarschijnlijk een bijwerking van de oogdruppels die ze vanwege een progressieve oogziekte kreeg voorgeschreven. Begin vorig jaar was de grens van het toelaatbare bereikt. “Ik vloeide al twaalf weken. Moest elk uur naar de wc om me te verschonen. Ik werd er gek van. De tampons waren nauwelijks meer aan te slepen. Daarbij raakte ik steeds vermoeider en begon ik ook teveel gewicht te verliezen. Het was duidelijk dat er snel iets moest gebeuren.”

Laat je goed informeren
Via de huisarts kwam Ans op het spreekuur van gynaecoloog Waltje Jager. “Zij deed verschillende onderzoeken, legde rustig en duidelijk uit wat de mogelijkheden waren en gaf me een folder mee. Ik heb dit gesprek als zeer prettig ervaren en kan iedereen aanraden om zich vooral goed te laten informeren. Op basis van alle informatie en het advies van de gynaecoloog heb ik met volle overtuiging voor de NovaSure-behandeling gekozen. Na een inwendige echo om de aanwezigheid van een vleesboom of tumor in de baarmoeder uit te sluiten, kon het licht voor de ingreep op groen.”

Een nieuw leven
In april vorig jaar werd Ans geholpen. “Omdat ik voor een narcose had gekozen, heb ik er niks van gemerkt”, lacht ze. “Daarna heb ik een paar dagen wat lichte krampen in m’n buik gehad. Meer niet. En het allerbelangrijkste: mijn menstruatieproblemen zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik vloei niet meer. Niet één druppel. En ik ben niet meer moe. Je wilt niet weten hoe blij ik daar mee ben. Als ik m’n leven in tweeën zou moeten delen, zou ik zeggen: er is een leven vóór en ná de NovaSure-behandeling.”

Vanwege privacyredenen is de naam van Ans gefingeerd.


Gezondheidskrant SJG Weert  • nummer 2  •  september 2018  •  pag. 7

© 2014 SJG Weert | Gerealiseerd door Finetic en Beeldvang