×

Eric-Kappert-WS.png

Ik doe moeite voor jou
(patiëntencolumn)

           door Eric Kappert, kreeg een knieprothese in SJG Weert

Het is 9:30 uur. Het is stil in mij. Ik word opgehaald op afdeling 4 Noord van SJG Weert. Ik ben klaar voor de ruggenprik, klaar voor de operatie en klaar voor de revalidatiefase. Rustig , relaxed en vol vertrouwen kom ik aan op OK 5. Ik hoor mijn naam. Fijn… men verwacht mij. Welkom. In de minuten die volgen, komen er diverse protocollen. Onverwacht ontstaat er een soort van droom in mijn mind, in mijn ‘zijn’. Klopt dit wel? Is dit echt? Ben ik degene die dit mee maakt? Ik prik in mijn been, maar de verdoving werkt perfect. Ik voel me enigszins verward. Tegelijkertijd voel ik vooral ook verwondering, want ik bemerk enthousiasme van beide kanten.

Ik word geopereerd en krijg een totale knieprothese. Ik word gehoord en gezien en er wordt moeite gedaan om mij erbij te betrekken. Ik blijf wakker en kan via een camerasysteem de operatie volgen. Ook die moeite wordt gedaan. Ik spreek mezelf toe: "Nu doorzetten, nu proberen erbij te blijven, niet wegvallen, blijf dit meemaken.” Ik ga het heel bewust ervaren. Dit wordt namelijk een hoofdstuk in mijn eigen geschiedenisboek. Nog niet eerder heb ik meegemaakt dat ik een dusdanige ingreep, mijn eigen operatie, via beeldscherm ga meebeleven. Drie zintuiglijke waarnemingen tegelijk: ik zie het, ik hoor alles en daarnaast voel ik het ook zonder pijn. Dit is nieuw voor mij. Ik spreek alle lef die in mij is aan om dit te blijven volhouden.

Ik ben onderdeel van het team

“Welke muziek wil je horen tijdens je operatie?”, “Wat doe jij voor werk?”, “Wat spreekt jou aan?”, “We gaan nu dit doen.”, enz, enz. “Wil je wat lijmcement in je handen? Voel eens.” Ik ervaar mezelf één met het team. De orthopeed, de OK-assistent, de narcosebroeder, de dames die assisteren. Ik voel me mede-eigenaar van de hele operatie. Ik voel me de hoofdpersoon op mijn eigen feestje. Ik voel ‘Samen’. En ja, ik voel me vereerd en ik voel me een uitzondering. Ik zing van vreugde, ook van angst, ook van spanning en vooral van blijdschap. Het gaat lukken, het komt voor mekaar. Ik merk en ik voel het. Op weg naar vrij en blij!

Vertrouwen

Ik vertrouw nu volledig op het team van zes experts die gezamenlijk dit proces uitvoeren. Overgave, berusting en acceptatie, woorden die vaker niet lukken dan wel, het komt nu vanzelf. De orthopeed is en was eerlijk, is en was duidelijk, komt na wat hij belooft. In de laatste fase laat hij een grote kant van hemzelf zien: “De afwerking en de hechtingen laat ik over aan de OK-assistent”. Ondanks dat ik als patiënt meekijk via de camera geeft hij toch zijn vertrouwen weg aan een ander. Dit is opleiden en dit is coaching met een hoofdletter C, ondanks het derde oog.

Aandacht

Na zo’n twee uur neem ik afscheid van Frank (red. orthopedisch chirurg) en van Sjors (red. operatie-assistent) en van de rest van het team. De klus zit erop, het is gelukt. Ik word weggereden. Betrouwbaarheid, deskundigheid en discipline zijn de leiderschapstermen die door mijn hoofd dwarrelen op weg naar de recovery. Één dag later krijg ik een geel memobriefje van de orthopeed: "Als er iets is, bel mij op mijn persoonlijk 06-nummer." De eerste avond thuis krijg ik digitaal een persoonlijk berichtje van diezelfde orthopeed met de vraag: “Eric, hoe gaat het met je?” Naast vakmanschap, betrouwbaarheid en deskundigheid voel ik me ook nog als mens gehoord, gezien en begrepen. Zo ga je met patiënten om in 2018, zo ga je met de ander om als je hart klopt voor mensen. Van uitgaande dat de expertise op de bovenstroom wel klopt in Nederland heeft het volledige team van dokter Rahusen in Weert mij enorm verrast dat óók de onderstroom hier heel erg goed is ingevuld. Ik ben blij dat ik in Nederland woon en leef. Ik ben blij dat ik mag en kan kiezen voor welzijn en gezondheid. Het heeft mij een flinke voorsprong in mijn revalidatieproces gegeven dat ik als mens zo ben gehoord, gezien en begrepen.

Ze deden moeite voor mij. Zo gun ik iedereen een ziekenhuiservaring.

© 2014 SJG Weert | Gerealiseerd door Finetic en Beeldvang