Techniek & bouw: onmisbare schakel in het ziekenhuis

17 november 2023

Ze zijn onmisbaar in SJG Weert, de medewerkers van de afdeling techniek & bouw. Zonder deze vakmensen zouden we u als inwoner van deze regio nooit de hoogwaardige zorg kunnen bieden die u van ons gewend bent en mag verwachten. Als schakel tussen techniek en zorg doen zij hun werk volledig in dienst van hun zorgcollega’s en diens patiënten. We stellen vijf professionals aan u voor.

John Kneepkens (40): “Aandacht voor techniek en voor de mens”
Woonplaats: Nederweert
Functie: vakman techniek & bouw

“Twee jaar geleden verruilde ik mijn baan als servicemonteur installatietechniek voor een allround-functie, dicht bij huis in SJG Weert. Een bewuste keuze. Mijn zoontje is ziek, ik wil snel bij hem kunnen zijn als het niet goed met hem gaat. Daarbij sprak het werken in een ziekenhuis me aan.

Als vakman techniek & bouw ben je breed inzetbaar. Ik zie erop toe dat alle klimaatsystemen in het gebouw doen wat ze moeten doen. Verder doe ik alle voorkomende werkzaamheden, zeg maar het storingsonderhoud van alle niet-medische apparaten. De veelzijdigheid maakt het werk interessant. Ik ben niet alleen met techniek, maar ook met mensen bezig. Ik kom met iedereen in contact. Artsen, verpleegkundigen, managers, administratief medewerkers, schoonmakers of technici: om een ziekenhuis te laten draaien, heb je iedereen nodig. Als er één schakel ontbreekt, is de ketting niet meer compleet en kan SJG Weert niet de zorg bieden die patiënten mogen verwachten. Uiteindelijk draait daar alles om. Ook voor ons team. We proberen ons werk zo te doen dat de patiënt geen last van ons heeft.”

Reza Zarrabi (55): “We zijn een vriendenteam”
Woonplaats: Weert
Functie: vakman techniek & bouw

“Ook al lever ik geen zorg, indirect help ik toch patiënten. Als ons team er niet zou zijn, kunnen mensen bijvoorbeeld geen tv kijken op hun kamer of een verpleegkundige inschakelen via het elektronische oproepsysteem. Ook zou het binnenklimaat voor patiënten en medewerkers allesbehalve aangenaam en veilig zijn.

In april 2011 ben ik begonnen bij techniek & bouw, hier in dit ziekenhuis. Ik hoorde van mensen dat het er fijn werken is. En dat klopt helemaal. We zijn een vriendenteam, we kennen elkaar en helpen elkaar waar we kunnen. Als ik er in mijn eentje niet uitkom, kan ik altijd een collega inschakelen. Maar zelfstandig een storing verhelpen, blijft voor mij toch het mooiste. Dat je bijvoorbeeld ’s nachts tijdens een bereikbaarheidsdienst een oproep krijg omdat er ergens apparatuur is uitgevallen. En dat je dan diezelfde nacht nog tegen de verpleegkundige en patiënt kunt zeggen: ‘Het is opgelost’. Dat geeft een kick, dan kruip ik met een lekker gevoel mijn bed in.”

Raf Bouchet (47): “Geen werkdag is hetzelfde”
Woonplaats: Weert
Functie: vakman techniek & bouw

“Veel mensen staan er niet bij stil wat er achter de schermen allemaal gebeurt om ons ziekenhuis draaiende te houden. Hoe belangrijk ieder radertje in het totale klokwerk is. Ons team zorgt ervoor dat alle installaties goed blijven functioneren. Daarmee dragen we dus ook indirect bij aan de zorg en veiligheid van de patiënt. Als de netspanning bijvoorbeeld wegvalt, nemen grote noodaggregaten de boel direct over zodat alles gewoon kan blijven doordraaien. Het kan natuurlijk nooit zo zijn dat de chirurg een operatie moet afbreken omdat de stroom is uitgevallen.

Mijn werk is heel gevarieerd, geen dag is hetzelfde. Daarbij draait het niet alleen om techniek. Je moet ook sociaal, integer en discreet zijn. Je komt immers in aanraking met medewerkers en patiënten van alle afdelingen. In stressvolle situaties moet je de rust bewaren. Dan is het fijn dat je op je collega-vakmannen kunt leunen. We zijn allrounders, ieder met z’n eigen specialisatie. In het brede vakgebied van de elektro- en installatietechniek kan één persoon nooit alles weten. En dat hoeft ook niet. We doen het samen.”

Tim Hustings (31): “Het voelt goed om dit werk in een ziekenhuis te doen”
Woonplaats: Weert
Functie: vakman techniek & bouw

“Ik ben iemand die graag met z’n handen werkt, ik wil dingen maken. Als er een storing is, kijk ik wat het probleem is en hoe ik dat kan oplossen. Het voelt goed om dat in een ziekenhuis te doen. Hier kan ik voor mensen écht van betekenis zijn. Het meest geniet ik van het contact met de  ziekenhuismedewerkers. Zij zijn onze klanten. We hebben hetzelfde doel. Samen zorgen we ervoor dat alles blijft draaien zodat de patiënt de beste zorg krijgt. Het voordeel van een klein ziekenhuis als SJG Weert is dat je iedereen leert kennen. Je bouwt snel een band op met de mensen. Dat maakt het werk leuk en gezellig.

Hoewel ik als storingsmonteur allround inzetbaar ben, richt ik me vooral op de centrale sterilisatieafdeling. Ook het oplossen van storingen in onze bedpanspoelers is mijn pakkie-an. Waar ik blij van word? Als ik merk dat medewerkers tevreden zijn over het werk dat ik heb geleverd. ‘Wat fijn Tim dat je zo snel hebt gereageerd en het probleem hebt opgelost.’ Ik kan je zeggen: zo’n compliment geeft je werkdag kleur.”

Tom Neijnens (36): ”Als we het zelf kunnen oplossen, doen we het zelf”
Woonplaats: Weert
Functie: werkvoorbereider en contractbeheerder

“Als werkvoorbereider zorg ik ervoor dat alle werkzaamheden binnen onze afdeling goed voorbereid en ingepland worden. Om dat voor elkaar te krijgen, werk ik nauw samen met verschillende collega’s in het ziekenhuis, maar ook met onze externe contractpartners. Samen gaan we voor de hoogste kwaliteit en veiligheid.

Ik ben geen klassieke werkvoorbereider. Mijn werkgebied is heel breed, ik ben betrokken bij alle lopende projecten en onze nieuwbouwplannen. Wat mijn werk in SJG Weert prettig maakt is dat ik heel snel met collega’s kan schakelen. Wanneer er bijvoorbeeld iets vervangen moet worden, hoef ik maar met één persoon te praten. Dat is echt een voordeel van werken in een kleinschalig ziekenhuis. Als we een probleem zelf kunnen oplossen, doen we het zelf en zien we direct het resultaat van onze inspanningen.”


Gezondheidskrant SJG Weert - oktober 2023 - nummer 2 - pagina 8

Techniek & bouw: onmisbare schakel in het ziekenhuis