Ouderen kwetsbaar voor hersenletsel na fietsongevallen

6 mei 2024

Er is een toename in het aantal fietsers met ernstige verwondingen. Met name (ernstig) hersenletsel is een grote zorg, en 70-plussers vormen de grootste risicogroep. Recent onderzoek van Sara van Ameijden, arts-onderzoeker bij NAZB, onderstreept het belang van het dragen van een fietshelm, vooral voor kwetsbare ouderen.

Kwetsbaarheid van oudere fietsers
Tussen 2015 en 2022 werden maar liefst 10.901 ouderen van 70 jaar en ouder opgenomen in het ziekenhuis na een ongeluk waarbij (ernstig) hersenletsel werd opgelopen. Bij bijna één op de vijf van deze gevallen (18,8%) ging het om een fietsongeval. Bij 48,8% was er sprake van traumatisch hersenletsel. Volgens Van Ameijden is het ouder wordende brein kwetsbaar voor ernstige schade vanwege afnemend volume en elasticiteit. Ook het gebruik van bloedverdunners en de toenemende populariteit van e-bikes spelen een rol, waarbij ongelukken met e-bikes vaker resulteren in ernstig traumatisch hersenletsel. Ook hebben ouderen een grotere kans om in het ziekenhuis aan hun hersenletsel te overlijden.

Draag een fietshelm
Een eenvoudige praktische tip om letsel te voorkomen: draag altijd een fietshelm. Het instellen van een helmplicht zou jaarlijks zo’n 3.000 gevallen van traumatisch hersenletsel en 46 sterftegevallen kunnen voorkomen, aldus een onderzoeksgroep van het RIVM. Daarnaast verlaagt het de zorgkosten die met deze ongelukken gepaard gaan.

In reactie hierop benadrukt Dr. Wouter Overbeek, geriater bij SJG Weert, het belang van preventie: "Tijdens mijn spreekuur benadruk ik altijd het belang van preventie, vooral als het gaat om fietsongevallen. Een val op het hoofd kan enorme gevolgen hebben, waaronder een afname in zelfstandigheid. Het dragen van een fietshelm is een eenvoudige maar effectieve manier om deze risico's te verminderen."

Ouderen kwetsbaar voor hersenletsel na fietsongevallen