Immunotherapie bij uitgezaaide longkanker

6 mei 2024

SJG Weert start met immunotherapie bij uitgezaaide longkanker

In de strijd tegen uitgezaaide longkanker kunnen patiënten binnenkort voor immunotherapie terecht in hun vertrouwde SJG Weert. Deze behandeling is erop gericht om de ziekte zo lang mogelijk onder controle te houden. Vergeleken met chemotherapie zijn de bijwerkingen van immunotherapie voor de patiënt over het algemeen ook beter te verdragen.

Immunotherapie is een behandeling die het eigen afweersysteem activeert om kwaadaardige cellen op te ruimen. Aanvankelijk werd deze therapie in ons land alleen ingezet voor patiënten met melanoomkanker. Inmiddels is immunotherapie de hoeksteen geworden van de behandeling van verschillende soorten kanker, waaronder uitgezaaide longkanker. “Vroeger moesten we patiënten met gevorderde vormen van longkanker naar andere medische centra verwijzen, vanaf dit voorjaar kunnen zij hiervoor dicht bij huis in hun eigen ziekenhuis terecht”, zegt longarts Ricardo Polman van SJG Weert.

Betere levensverwachting
Als de gezondheid het toelaat, krijgt de patiënt via het infuus een speciaal eiwit toegediend waarmee het afweersysteem de strijd kan aangaan tegen kanker. “We starten om de drie weken in een lage dosering, als dat zonder problemen verloopt, verhogen we de dosering en hoeft de patiënt hiervoor nog maar eens in de zes weken naar het ziekenhuis”, zo licht de longarts toe.

Immunotherapie wordt in SJG Weert alleen aangeboden aan patiënten met longkanker in een gevorderd stadium. Wanneer de longtumor is uitgezaaid naar de lymfeklieren (stadium 3) volgt eerst een gecombineerde behandeling met chemo en bestraling. Ter afronding van dit traject is er binnenkort de mogelijkheid voor immunotherapie. “Hiermee houden we de tumor gemiddeld 10 tot 12 maanden langer onder controle waardoor de levensverwachting dus verbetert. Wanneer de longtumor is uitgezaaid naar organen buiten de borstkas (stadium 4) bekijken we eerst welk type longkanker het betreft. De behandeling van longkanker wordt steeds meer maatwerk, daarom moeten we van tevoren goed bekijken waar de tumor gevoelig voor is en welke behandeling de grootste kans van slagen heeft. Hierbij bieden we de mogelijkheid voor immunotherapie, al dan niet in combinatie met chemo.”

Grote stap voorwaarts
Volgens collega-longarts Linda van Eijsden heeft immunotherapie de behandeling van kanker een “grote stap voorwaarts” gebracht. “De resultaten zijn bijzonder bemoedigend, soms zelf spectaculair. We starten in SJG Weert met immunotherapie bij patiënten met gevorderde longkanker. Andere medische vakgroepen zullen daarna snel volgen, zo is de verwachting. Het wetenschappelijk onderzoek staat niet stil, de ontwikkelingen gaan heel snel. Het lijdt voor mij geen twijfel: uiteindelijk zal immunotherapie straks bij meer soorten kanker en in verschillende stadia van kanker worden ingezet.”


Gezondheidskrant SJG Weert - mei 2024 - nummer 1 - pagina 5

Immunotherapie bij uitgezaaide longkanker